Agenda

 

Heidebeheer bij onze Duitse collega's

Zaterdag, 28. Oktober 2017, 09:00 - 13:00

door: Christoph Rückriem en Erik Rolevink

 

Voor de veertiende keer gaan we samenwerken met onze Duitse collega’s. Dit keer weer aan de Duitse kant van de grens. Samen met vrijwilligers van o.a. Naturschutzbund en Zwillbrock werken we in het Graeser Venn.
Natuur houdt immers niet op bij de grens, we zijn er samen verantwoordelijk voor. Ook dit natuurgebied hoort bij het Europese netwerk Natura 2000, net zo als het Aamsveen in Nederland.
Op deze dag beginnen we wat later dan gebruikelijk (om 10 uur), maar we gaan wel door tot na de middag!
Voor de liefhebbers: we sluiten rond 14 uur ook weer traditioneel af met de bekende Wurst vom Grill.

Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
Het Graeser Venn ligt ongeveer 3 km over de grens. Het is een restant van het grote veengebied langs de grens waar ook ons Aamsveen toe behoort. Ook hier zijn het de boompjes die verwijderd moeten worden, dat gaan we dus doen. In Duitsland hebben ze daar een mooi woord voor: entkusseln.
 Aanmelding noodzakelijk!
In verband met het gereedschap en de barbecue moet je je aanmelden als je wilt meedoen.
Doe dat door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vermeld je naam en of je wel/niet meedoet met de barbecue.
Je aanmelding moet binnen zijn vóór 22 oktober.
Dit keer aanmelden geldt ook voor onze nieuwe MaS’ers !

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen om 10:00 uur bij elkaar bij de Schafstall van het Biologische Station,
het adres is: Nordiek 39, 48683 Ahaus, Deutschland.
Zorg dat je daar op tijd bent want we vertrekken van daar naar de eigenlijke werkplek in het veen.

 

Klik hier voor de afdrukbare: routebeschrijving

Wat moet je meenemen?
Laarzen zijn hier echt nodig! Niet vergeten dus! Regenkleding misschien ook, let op het weerbericht.
Denk ook aan iets waarop je droog kunt zitten tijdens de pauze. We pauzeren in het veen. Voor je boterham, koffie of ander drinken zorg je dan zelf. Na afloop van het werk staat er kleine barbecue voor ons klaar bij de Schafstall. Voor de liefhebbers zijn er dan de speciale Moorschnuckengrillwürstchen (worstjes van schapenvlees) met sausjes, harde broodjes, genoeg frisdrank en misschien nog wel meer.

Organisatie van deze internationale werkdag:
Christoph Rückriem (Biologischer Station Zwillbrock) en Erik Rolevink (dagcoördinatie namens EnHOe),
Dirk Brandt zorgt voor aanvullend gereedschap en Harrie Bruns maakte deze Nieuwsbrief.
Op 28 september is EnHOe bereikbaar in Duitsland op via de mobiele telefoon van Erik.

 

Auf Wiedersehen im Graeser Venn!

Locatie Graeser Venn
Contact Erik Rolevink