door MAS-er Bram Bouwhuis
(foto's: Dirk Brandt)


 

We begonnen zo rond kwart over negen, naast de parkeerplaats van de voetbalclub Avanti met het praatje over wat we moesten doen vandaag.

 

We moesten namelijk begroeiing van boompjes tegengaan in de Ecozone, die in Glanerbrug ligt.

 

(De Ecozone is belangrijk omdat ze twee natuurgebieden verbindt. Het wordt dus door o.a. reeën als oversteekplek gebruikt. Dat is alsnog riskant, want ze moeten dan ook de Gronausestraat over, maar het is natuurlijk veel beter dan dat ze door bewoond gebied zouden moeten om bij het andere gebied te komen.
Helaas wordt het zuidelijke deel naast de voetbalclub ook door een zwerver als toilet gebruikt.)

 

 

 

We zouden dit doen met zagen, snoeischaren en met spades, hoewel ik niemand met spades heb zien werken.
We werden verdeeld in twee groepen, een groep die aan de noordelijke kant van de Gronausestraat ging werken en een groep die aan de zuidelijke kant ging werken. Ik zat eerst aan de noordelijke kant waar we bomen om moesten zagen.

 

Van de bomen maakten we rillen door de omgezaagde bomen op te stapelen. Deze rillen zijn erg belangrijk voor veel diersoorten zoals o.a. de boomkikker. De rillen kunnen namelijk als schuilplek worden gebruikt om te schuilen voor roofdieren die te groot zijn om de boomkikker er in te volgen, en voor bijvoorbeeld vogeltjes is het de ideale plek om en nestje in/van te bouwen.
Een tijdje nadat we hier hadden gewerkt ging ik naar de zuidelijke kant waar er kleine boompjes werden omgezaagd, want het was daar helemaal dichtgegroeid. Van die boompjes maakten we ook rillen, die nu ook bedoeld waren om mensen uit de Ecozone te houden (hopelijk blijft de zwerver nu weg).


Toen we veel van de makkelijk omzaagbare boompjes hadden weggewerkt moesten we ook even tussen de bramen werken dus zaten mijn laarzen natuurlijk vol met doorns.
Toen we rond 1 uur stopten was er nog lekkere soep en was de werkdag ten einde.