Aan de slag in de natuur

Aan de slag in de natuur

Rondom Enschede, Hengelo en Oldenzaal

4

Groepen

woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

150

Dagen

vrijwilligerswerk in seizoen 2021-2022.

110

Vrijwilligers

werkten minimaal 1 keer mee in seizoen 2021-2022.

5258

Uren

vrijwilligerswerk gedaan in seizoen 2021-2022.

De vrijwilligers van de Donderdaggroep houden zich niet alleen bezig met de bestrijding van de reuzenbalsemien maar ook met andere exoten zoals de Japanse duizendknoop (Fallopia Japonica) en (Fallopia Sachalinensis) en natuurlijk nog steeds met de Amerikaanse Vogelkers, de Prunus Serotina. Hiervoor wordt nazorg gepleegd op Hof Espelo en het Lonnekermeer maar ook in de Wildernis en het Sterrebos.
Tijdens de wintertijd houden wij ons o.a. bezig met heidebeheer of bosrandbeheer.

Een aantal vrijwilligers van de Donderdaggroep werken ook mee bij een van de andere groepen. Dit is uiteraard geen verplichting, het mag.

Vrijwilligers die eens willen meehelpen met deze kleine gezellige groep zijn altijd welkom. Wij verzamelen altijd om 9.00 uur en houden twee keer een pauze in het veld.
Voor gereedschap en handschoenen wordt zoals gewoonlijk gezorgd.

Aanvang en einde van de werkdag

We komen om 9:00 uur samen op een vooraf afgesproken plek. Omdat in diverse gebieden werken is een vaste verzamelplek niet handig.

Gereedschap

Het Landschap Overijssel stelt gereedschap beschikbaar.

Meer informatie

Zijn er vragen over de plek waar gewerkt wordt en het verzamelpunt dan zijn wij te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om een indruk te krijgen hoe het gaat op een donderdag, kan je onderstaand filmpje bekijken.

 

Woensdag

Een nieuwe groep. Werkt op alle woensdagen van half juli tot half maart, vooral op landgoed Zonnebeek. Doet daar het onderhoud van de heidevelden en houtwallen, vrijzetten van Jeneverbes en Gagelstruiken en het verwijderen van Amerikaanse Vogelkers.

Lees meer

Donderdag

Werkt vanaf juli tot half maart elke donderdag in de landgoederen van Landschap Overijssel rondom vliegveld Twenthe. Zo'n 35 ochtenden per seizoen. Doet veel aan bestrijding van invasieve exoten in de natuur. De gemiddelde leeftijd in deze groep ligt wat hoger, er doen veel gepensioneerden mee.

Lees meer

Vrijdag

De vrijdaggroep heeft zijn werkgebied aan de Oostzijde (Glanerveld), Zuidzijde (Aamsveen, Hegeveld, Stroink, Smalenbroek, Usselerveen) en Westzijde (Teesinkbos, Weele, Kristalbad) van Enschede op de percelen van Landschap Overijssel en soms bij Landgoederen (meestal hulp bij invasieve exoten beheer).

Lees meer

Zaterdag

Grootste groep van EnHOe. Werkt om de veertien dagen. Vanaf eind augustus op zo'n 15 zaterdagen tot half maart. Elke keer in een ander gebied. Vaak in de buurt van Enschede maar ook wel verder weg, ook over de grens in Duitsland. Bij deze groep doen ook maatschappelijke stagiairs en andere jongeren mee.

Lees meer