Op de werkdag van de vrijdaggroep op 18 november j.l. kreeg onze  Anton de vrijwilligersprijs uitgereikt door het statenlid Sander Slots en een collega van de provincie Overijssel, onder toeziend oog van Erik de Kruijf van landschap Overijssel.
Na de huldiging werd een fles champagne ontkurkt, waarbij Anton de kurk netjes opving.

Elders op deze site staat het hele verslag van deze werkdag.
Uitreiking van de vrijwilligersprijs aan Anton

door: Jan van der Heijden

Op de voorgrond bruine paddestoelen op een boomstam met erachter een weiland met koeien en een bomenrij Bovenstaande herfstfoto, die ik had genomen op Hof Espelo waar onze donderdaggroep werkt, had ik ingezonden voor een fotowedstrijd in mijn wijk (Hasseler Es/Slangenbeek, Hengelo). Aan die wedstrijd doe ik elk jaar mee. Geheel buiten verwachting won ik de eerste prijs! De foto werd geplaatst in het Hengeloos Weekblad met de volgende mooie ondertitel: “De identificatie-app zegt: goudvlies bundelzwammen (69% zeker) en koeien (100% zeker).”

door: Erik Rolevink


Afgelopen zomer hebben EnHOe-ers meegedaan aan dit landelijke wateronderzoekproject van Natuur & Milieu. In de afgelopen weken heeft het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de watermonsters en meetgegevens van in totaal 1680 sloten, vennen, grachten en andere kleinere wateren geanalyseerd. 
Op 12 november kwam het onderzoeksrapport naar buiten met conclusies en concrete aanbevelingen voor hoe het beter kan. Want de conclusies zijn niet erg bemoedigend: van alle gemeten wateren krijgt slechts 20% een voldoende. 80% heeft een matige of slechte waterkwaliteit. Dit is vergelijkbaar met de resultaten van de voorgaande drie jaar Vang de Watermonsters. Planten en dieren in en rond het water krijgen door de aanhoudend slechte water- en oeverkwaliteit geen gelegenheid te herstellen. 
De conclusie luidt: we hebben een nieuwe aanpak nodig om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Aanpakken van de bronnen van vervuiling moet nu echt de hoogste prioriteit krijgen. 
Benieuwd hoe het zit met de waterkwaliteit van sloten, vennen, plassen en grachten in heel Nederland en bij jou in de buurt? Bekijk hier de waterkwaliteit van alle gemeten wateren. Wil je direct de diepte in duiken? Bekijk dan het onderzoeksrapport van het NIOO-KNAW of lees ons nieuwsbericht over de resultaten.

Op vrijdag 25 november is het ‘black friday’: voor veel mensen dé dag om te gaan shoppen. Maar ook een zwarte dag voor het milieu, want je koopt en bestelt al snel meer dan je nodig hebt. En er is maar één aarde...
Maar je kunt er ook een groene dag van maken, door in de natuur aan het werk te gaan. Dille & Kamille geeft het goede voorbeeld: de winkels blijven die dag dicht en het personeel gaat buiten vrijwilligerswerk doen.
Maak ook van black friday een green friday door mee te doen met natuurwerkgroep EnHoe!

Waar: Schaapskamp (nabij het Aamsveen), verzamelen bij weiland iets voor Lappenpad 240 (7536 PG Enschede).
Wanneer: 25 november 2022, 9.00-13.00 uur.
Wat: houtopslag verwijderen om het leefgebied van de boomkikker te verbeteren en wilgen knotten.
Let op: Neem laarzen mee, en zorg voor iets te eten en drinken in de koffiepauze. De organisatie zorgt voor gereedschap en handschoenen. Ook is er om 13.00 uur een lekkere kop soep.

Vrijdaggroep van EnHOe aan het werk op de heide
Vrijdaggroep van EnHOe aan het werk op de heide