door: Kevin Collins, Hanneke van Dorp en Erik Rolevink

Op 29 april zijn we gestart met ons project Nectarindex 2023. Daarin gaat het om de natuurkwaliteit van wegbermen, in ons geval in het buitengebied van Enschede. Hoe staat het er voor met de rijkdom aan planten en insecten? Vorig jaar zijn we begonnen en stukje bij beetje wordt het buitengebied ingekleurd met cijfertjes die aangeven hoe het gesteld is met de nectarhoudende bloemen.
Meer informatie over dit landelijke project is hier te vinden.

Hoe staan onze bermen er eigenlijk voor?
Zoals je weet gaat het niet goed met de flora en fauna langs onze wegen. Steeds meer ruigte en steeds minder bloeiende planten, dus minder nectar. En daardoor weer minder wilde bijen en andere insecten. Meestal komt dat doordat bermen steeds op dezelfde ruwe manier wordt geklepeld. Beter zou het zijn als er ecologisch maaibeheer wordt toegepast, rekening houdend met plaatselijke omstandigheden. Met de Nectarindex kunnen we daar inzicht in krijgen. Overigens is de gemeente vorig jaar begonnen met beter beheer langs een aantal wegen. We zijn benieuwd wat dit op den duur gaat opleveren.

Doe je (weer) mee?
De Nectarindex is een mooi voorbeeld van 'citizen science'. Burgers kunnen daarmee een bijdrage leveren aan de kennis van de natuurkwaliteit in een gebied, ook hoe die in de tijd verandert maar ook hoe die verbeterd kan worden. Meten is weten.
Meedoen kan iedereen die geïnteresseerd is. We gaan straks planten in bermen tellen volgens een standaardmethode die overal in Nederland wordt gebruikt. Dat doen we in kleine groepjes.
Veel kennis van planten is er niet voor nodig, we kijken in eerste instantie naar een beperkt aantal soorten en al doende leert men. Bovendien gaan we dit project in samenwerking doen met specialisten die veel weten van planten en insecten: leden van de Enschedese afdelingen van IVN en KNNV.
Het is een leerzaam en nuttig project dat we de hele zomer kunnen blijven doen.
Ook voor een keertje meekijken ben je welkom.

Voor deelname en vragen over dit project kun je contact opnemen via een mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..