door: Martin Hoek en Erik RolevinkAfgelopen zomer hebben EnHOe-ers meegedaan aan dit landelijke wateronderzoekproject van Natuur & Milieu in samenwerking met het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie).
De conclusies van vorig jaar waren niet erg bemoedigend: van alle in Nederland gemeten wateren krijgt slechts 20% een voldoende. 80% heeft een matige of slechte waterkwaliteit. Dit is vergelijkbaar met de resultaten van de voorgaande drie jaar Vang de Watermonsters. Planten en dieren in en rond het water krijgen door de aanhoudend slechte water- en oeverkwaliteit geen gelegenheid te herstellen.
De conclusie luidt: we hebben een nieuwe aanpak nodig om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Aanpakken van de bronnen van vervuiling moet nu echt de hoogste prioriteit krijgen.

In dit project gaan we foto’s en watermonsters nemen van onze kleine wateren. Dat zijn poelen, sloten, beken en vijvers in ons gebied. We gaan ook letterlijk 'monsters' bekijken: de beestjes die in het water leven. Die worden op naam gebracht en geteld. Ook kijken we naar de planten in en om het water en het aanwezige zwerfafval. Alle verzamelde gegevens plus een buisje met water sturen we op naar het NIOO. Later in het jaar krijgen we daarvan dan de resultaten.

Begin juni starten we met dit project.
Geïnteresseerden die een keer willen meedoen of gewoon meekijken (mag ook) kunnen zich melden.
Ons adres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.