door: Hanneke van Dorp, Petra Budde en Kevin CollinsIn 2024 willen wij vervolg geven aan het project Nectarindex. In dit project gaat het om de natuurkwaliteit van wegbermen in het buitengebied. Hoe staat het er voor met de rijkdom aan planten en insecten?

Dit is een project waar wij in 2022 mee zijn begonnen en stukje bij beetje wordt het buitengebied ingekleurd met waarden die aangeven hoe het gesteld is met de nectarhoudende bloemen. Meer informatie is hier te vinden. Hier is ook te zien hoe Enschede er vorig jaar voor stond.Zoals je weet gaat het niet goed met de flora en fauna langs onze wegen. Steeds meer ruigte en steeds minder bloeiende planten, dus minder nectar. En daardoor weer minder wilde bijen en andere insecten. Meestal komt dat doordat bermen steeds op dezelfde ruwe manier wordt geklepeld. Beter zou het zijn als er ecologisch maaibeheer wordt toegepast, rekening houdend met plaatselijke omstandigheden. Met de Nectarindex kunnen we daar inzicht in krijgen.

De Nectarindex is een mooi voorbeeld van 'citizen science'. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de kennis van de natuurkwaliteit in een gebied, ook hoe die in de tijd verandert maar ook hoe die verbeterd kan worden. Meten is weten.

Meedoen is voor iedereen die geïnteresseerd is. We gaan planten in bermen tellen volgens een standaardmethode die overal in Nederland wordt gebruikt. Dat doen we in kleine groepjes.

Veel kennis van planten is er niet voor nodig, we kijken in eerste instantie naar een beperkt aantal soorten en al doende leert men.

Op zaterdag 4 mei is er een instructie-ochtend en starten we met het project. Als jullie interesse gewekt is en je wilt meegaan op zaterdag 4 mei, meld je dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.