door: Ben DraaijersVrij koud, maar, op een paar druppels na, prachtig weer. 44 vrijwilligers: 19 krachten vanuit EnHOe (waarvan twee NM-vrijwilligers van Middelkamp en een Duitser), 25 Duitsers via NABU, Biologische Station Zwillbrock en via berichten in de regionale krant.

Eerste veld, direct aan de Galgenslatweg, ontdaan van meeste berken en Am. vogelkers.
Enkele forse vogelkersen laten staan, iets te groot voor ons.
Am. vogelkers auf Deutsch? Volgens internet iets van 'Amerikanische späte Herbsttraubenkirsche'. Gelukkig wist een Duitser met een joekel van een kapmes de Latijnse naam: Prunus serotina.
Maar volgens de bioloog van het Zwillbrock was de gangbare Duitse benaming gewoon 'Amerikanische Vogelkirsche'...In het tweede veld aan het ven is een heel groot deel van opslag grove den verwijderd.
De electrocar deed goede diensten, nu ook voor transport van gereedschap, fourage, incl. een kratje water, en een boodschappentas met een kleine uitgegraven Kiefer (hij mompelde nog iets over Bonsai).

Bij afloop tegen één uur kwamen soep, champignon en pompoen, en broodjes. De soep werd vanuit het busje opgeschept en uitgedeeld, heel goed georganiseerd. Het was ruim voldoende (ook omdat enkelen geen soep wilden en direct vertrokken).

Na bedankjes, 'Tschüss' en 'bis zum nächsten Mal' gingen we huiswaarts.
Kortom een zeer geslaagde werkdag.

Naschrift (van Erik Rolevink)
Christoph Rückriem stuurde ons ook nog enkele van zijn foto’s die hij op deze dag maakte.
Hieronder staat er eentje waarop Rolf Souilljee te zien is met z’n armen vol dennetjes.
Met Rolf van de NABU en Christoph van het Biostation Zwillbrock werken we al dertien jaren samen.
Tenslotte nog wat cijfertjes:Ook dit keer waren de Duitse vrijwilligers in de meerderheid, een interessante ontwikkeling want in het verleden domineerden de Nederlanders steevast op deze samenwerkdagen.