Agenda

 

Wilgen terug zetten

Zaterdag, 3. Februari 2018, 09:00 - 13:00

door: Erik Rolevink

 

Beste vrijwilligers!
Op zaterdag 3 februari blijven we dicht bij Enschede. Basisbiotoop de Elsmoat is een klein natuurgebied waar onder meer de Boomkikker zich kan voortplanten. Het is in bezit van StalEsch, de Stichting voor agrarisch landschapsbeheer in de Eschmarke.
 
Aanmelding noodzakelijk!
Wie wil meedoen moet zich aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden kan tot en met woensdag 31 januari. Wees a.u.b. op tijd met je aanmelding!
Dit in verband met met de catering die StalEsch voor ons verzorgt.

Pauze op de Elsmoat (werkdag 17 januari 2015). Foto: Dirk Brandt
 
StalEsch en de Elsmoat
Zo’n dertig jaar geleden werd de Oostweg aangelegd en is Rijksweg 35 naar Duitsland doorgetrokken. Deze wegen gingen de Zuid Eschmarke doorsnijden. Boeren raakten veel land kwijt en de doorsnijding ging ten koste van landschap en natuur. Ter compensatie zijn toen nieuwe natuurelementen aangelegd op boerenland, daaronder vier zogeheten basisbiotopen. De boeren in de Zuid Eschmarke hebben hun nieuwe natuur ondergebracht in StalEsch. Deze stichting doet het beheer en vrijwilligers van EnHOe helpen regelmatig mee. De basisbiotopen dienen als voortplantingsgebied voor o.a. boomkikkers die in dit gebied voorkomen. De Elsmoat is één van die basisbiotopen, het ligt niet ver van de wijk Stroinkslanden. Het bestaat uit een aantal grote poelen met grasland en struweel.
EnHOe zet zich speciaal in voor de Boomkikker in Enschede, bekijk onze film nog maar eens.
 
Wat gaan we doen?
De opgeslagen wilgen en andere boompjes moeten regelmatig "teruggezet" worden. Anders raken de poelen overgroeid. Het weggesnoeide materiaal is ideaal om rillen van te bouwen. Dat gaan we dus ook weer doen.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen om 9:00 uur bij elkaar bij de ingang van de Elsmoat aan de Horstkamplaan in Enschede.
De Horstkamplaan is een zijweg van de Zuid-Esmarkerrondweg.
Als je, komende vanaf de rotonde bij winkelcentrum Stroinkslanden, de Zuid-Esmarkerrondweg inrijdt dan is de Horstkamplaan de derde weg rechts.
Hier is ook nog een kaartje met routebeschrijving.

Wat moet je meenemen?
Vergeet je laarzen niet want het terrein is echt heel nat. En dat moet ook. Neem je zitje dus mee om droog te kunnen zitten tijdens de pauze. Voor gereedschap en handschoenen zorgen wij. Voor je boterham en koffie zorg je natuurlijk zelf.
Na afloop van het werk, rond 13 uur, is er lekkere soep.

Organisatie van deze werkdag:
Erik Rolevink (dag- en veldcoördinatie) met assistentie van andere aanwezige teamleden. Dirk Brandt zorgt voor het gereedschap met dank aan Jan Oldekamp. Overige bijdragen: Harrie Bruns (Nieuwsbrief). De catering wordt verzorgd door StalEsch met dank aan de bestuursleden Gerrit Lutke Holzik (voorzitter) en Henk Varvik (penningmeester).
Op 3 februari zijn we mobiel bereikbaar op het nummer van Erik
Tot ziens op de Elsmoat!

Locatie de Elsmoat
Contact Erik Rolevink