door: Wilbert Kallenberg

Vlijertse Meden, zaterdag 5 maart 2022
Een viertal reeën verwelkomde de vrijwilligers van IVN Oldenzaal-Losser e.o. en EnHOe hartelijk, al bleek al snel dat zij op landgoed de Vlijertse Meden toch liever deze vlijtige mensen meden.
Wilgen knotten was een onderdeel van het programma. In het boek “Albrecht en wij” van Lodewijk van Oord komt een opmerkelijke passage voor. Voor de wilde honden in de dierentuin is een renbaan aangelegd. In het wild rennen ze over grote afstanden. Maar de renbaan in de dierentuin gebruiken ze niet. Waarom zouden ze ook? Ze hoeven niet meer achter een prooi aan. Zullen we de renbaan maar weghalen, is de vraag. Nee, niet doen, dat vinden de mensen zo sneu. De renbaan is er blijkbaar niet zozeer voor de wilde honden, maar voor de bezoekers. Die vinden het mooi, dat we dat voor de wilde honden doen. En de honden zelf?

Landschapskunst bij de Vlijertse Meden

door: Bart JansenNa de storm Eunice met windkracht 9 in Twente van de avond tevoren kwamen 15 personen naar het Hegeveld om daar de opkomende berkjes met wortel en al weg te halen.
Het Hegeveld aan de Broekheurnerweg, hoek Hegeveldweg in Buurse is in 2019 nog geplagd en er komt nieuwe heide op, maar ook andere jonge struikjes en berkjes. Het weer was deze ochtend weer helemaal tot rust gekomen en zo nu en dan kwam er tussen de overwaaiende wolken een mooi zonnetje tevoorschijn. Met zijn allen zijn we op het deel van de heide aan de Broekheurnerweg met de spade aan het werk gegaan om de kleine opslag met veel geduld weg te halen. We zijn een heel eind gekomen, maar zullen met de vrijdaggroep en mogelijk ook met de zaterdaggroep daar nog vaker aan het werk gaan.

door: Erik Rolevink

Deelnemers aan het werk op de heide
In drie ploegjes is hier dit keer gewerkt: langs de paden zijn berken gerooid waarbij de bijltjes van Anton goed van pas kwamen. Ferdy en de MaS'ers gingen een grote berk te lijf en Gertjan's ploegje kreeg het voor elkaar om de poel van wilgenopslag te bevrijden.
Het geluk was weer eens op de hand van EnHOe. In de voorafgaande week was het bar en boos geweest met het weer: hagel, regen en harde wind. En zo zou het nog wel een tijdje blijven doorgaan volgens de voorspellers. Maar niet op deze zaterdagochtend, er scheen zelfs een vriendelijk zonnetje. Een prima dag dus om 'ons' Varviksveld weer eens aan te pakken. Maar dan moet je geen lekke laarzen aan hebben (zoals ik) want in de winter is het hier nat en niet zo'n klein beetje ook. En zo moet het ook want water is van levensbelang voor de natuur.