door: Annelies Buyvoets

Onder het motto: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel, moest onze werkdag op 21 november op de Schaapskamp koste wat kost doorgaan, of het nou regende of niet. We zouden het werk afmaken, wat tijdens de landelijke natuurwerkdag was blijven liggen. De bomen op de houtwal moesten worden afgezet/ingekort met het doel om ze opnieuw te laten uitlopen. De jonge uitlopers geven ruimte aan de vlinders en beschutting voor dier en insect. 
In de pauze begon het natuurlijk te regenen, dus het zeil moest worden opgehangen. Onder het motto slecht weer bestaat niet, maar wel een slecht zeiltje, bleven we niet geheel droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Heerlijke koeken en dicht bij elkaar, wat wil een mens nog meer. 

We hervatten na de koffie onze werkzaamheden zoals gewoonlijk en zouden tot 12:30 uur doorwerken. Echter rond 12:00 uur stopten enkele auto's bij onze werkplek. Eerst dachten we nog misschien Sint en Piet, maar het bleek het statenlid Sander Slots en een collega van de provincie Overijssel te zijn. Verder nog Erik Rolevink met partner en Erik de Kruijf van landschap Overijssel. Anton was deze dag al wat nerveus en onrustig, maar nu begrepen we waarom. Ter ere van zijn inzet voor de natuur werd hij gehuldigd als groene vrijwilliger van de provincie Overijssel. Wij, leden van de vrijdaggroep zijn nu nog trotser op hem dan we al waren. 

Na de huldiging werd een fles champagne ontkurkt, waarbij Anton de kurk netjes opving. Na allemaal een toast te hebben uitgebracht, vertrokken we weer huiswaarts. Gelukkig was het droog na ja, op de champagne na!!!
Uitreiking van de vrijwilligersprijs aan Anton

door: Ilonka Berentsen

Op woensdag 16 november werd de woensdaggroep op niet mis te verstane wijze aangespoord. Of we niet een beetje konden opschieten. Pauze houden was eigenlijk ook iets overbodigs, zo liet een paar jongeheren overduidelijk blijken. Dat zit zo. 

Op deze dag opereerden we bij de Elsmoat, een stukje natuurgebied, ingeklemd tussen de Horstkamplaan, Verwooldsweg en de Zuid Esmarkerondweg, in beheer bij de boeren die aangesloten zijn bij Stichting Stal-Esch (Stichting Agrarisch Landschapsbeheer Eschmarke). Het terrein behoort tot een groep versnipperde natuurgebiedjes in de Zuidesmarke, die ontstaan zijn na de aanleg van de N35. Deze terreinen waren toen niet meer geschikt voor landbouw en door de pachters van de Stal-esch werd vervolgens ingezet op natuurbeheer. 

Dit gebied is tegenwoordig het domein van de onlangs teruggekeerde boomkikker (na een droog jaar werd hij bij de jaarlijkse telling niet meer waargenomen, maar afgelopen jaar is hij weer gespot). Hier was de reguliere opschoning aanstaande: verwijderen van de opgeschoten wilgeboompjes, zodat de poel weer vrij kwam te liggen, genoeg zon zou vangen en het water lekker warm kon worden voor onze groene vriendjes.

door: Wilbert Kallenberg

Dat de werkgroep Landschapsbeheer van IVN Oldenzaal-Losser e.o. prijzenswaardig werk doet, werd bevestigd op vrijdag 18 november toen de waardering voor hun activiteiten beloond werd met de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2022 in de gemeente Losser. 
Uitreiking van de vrijwilligersprijs

Gelijk al de volgende dag, zaterdag 19 november, togen zij naar de Hof van de Duivel om daar hun kwaliteiten te tonen in samenwerking met EnHOe en Natuurmonumenten. Daar konden zij ook Anton en Carla feliciteren met de door hen volkomen verdiende groene Vrijwilligersprijzen. Voor Dirk Veldman geldt zelfs dat hij tweemaal in de prijzen valt, zowel bij de werkgroep Landschapsbeheer als bij de Bomengroep van IVN Oldenzaal-Losser e.o..