Verslagen van werkdagen
door: Wilbert Kallenberg
“Het Roode Veld”, “Raederveld”, “Roderveld”. Er zijn diverse benamingen van het gebied waar we de Natuurwerkochtend hadden. Tegenwoordig wordt de aanduiding Roderveld gebruikt.
Wat is dat roode of raeder of roder in dit verband? Rade betekent ontginning of open plaats; plek, waar bomen gerooid zijn. Het gaat dus niet om de kleur rood. Je vindt het terug in plaatsnamen als Herkenrade, Kerkrade, Wanrooi, St. Oedenrode, Brederode, Roden en ook Venray. En Rossum is dat afkomstig van Rothem, rooien en heim, plaats?
En als dan tegenwoordig de vergrotende trap roder wordt gebruikt, dan ga je haast denken aan niet zomaar een beetje bomen rooien, maar bomen rooien tot je zo ongeveer over de rooie gaat.
Ook aan ons was de taak bomen, nou ja, boompjes, te rooien, daarmee naadloos aansluitend bij de naam van de werklocatie.
oor: Rolf ter Stege
Zaterdag 19 oktober, relatief warm maar druilerig weer, per fiets naar het Waarrecht.
Bij het huisje waren naast drie leden van de familie Jannink al enkele EnHOe ‘ers aanwezig.
Eigenaar Jan-Willem gaf een uitvoerige uitleg over wat er tot nu toe gedaan is op het landgoed en de natuurplannen die nog in de pijplijn zitten. Vervolgens gingen we naar heideveld 2 om de opgeschoten berken met wortel en al uit te spitten, of uit te trekken. Zeg maar het bekende werk, om verbossing van de heide tegen te gaan. Inheemse exemplaren zoals bramen, vuilboom en een enkele den lieten we staan.
In de pauze was er (weer) koffie met krentenwegge en cake, en dat werd gewaardeerd. De houtkachel brandde en dat gaf een behaaglijke warmte aan onze natte lijven.
door: Wilma de Hoog
De dag begon sfeervol, met witte wieven boven de velden in het Aamsveen/Amtsvenn. Samen met de Duitse collega's van het Biologische Station Zwillbrock gingen we 'entkusseln' in het Hündfelder Moor. Dat wil zeggen: berkenopslag wegknippen en
-zagen, om andere planten in het veen weer licht, voedsel en water te bieden. En water, dat was er genoeg. Jammer genoeg was het niet altijd zichtbaar, want het terrein was uitermate ongelijk. Doordat gras naar het licht toe groeit, waren er hoge pollen, met daarnaast diepe gaten en sloten. Dus voor je het wist stapte je in een gat of sloot, of gleed je van zo'n pol af.
En laarzen boden niet altijd soelaas: het water liep er soms gewoon van bovenaf in. Al na een uurtje waren diverse deelnemers zo nat dat ze het voor gezien hielden. (Nee, we noemen geen namen ...). Daarna kozen de organisatoren (Meike en Andreas van het BSZ) voor een ander deel van het gebied, dat wat vlakker was en waar we ècht verschil konden maken.
- 07-09-2024 - Egheria
- 10-08-2024 - Varviksveld
- 27, 28 en 29-03-2024 - Ingelaste boomplantdagen
- 06-04-2024 - Seizoensafsluiting bij Singraven
- 02-03-2024 - Wilgen knotten op de Vlijertse Meden
- 08-03-2024 - Vrijdaggroep op het Usselerveen
- Kort verslag van een maatschappelijke stage
- 24-02-2024 - Varviksveld
- 09-02-2024 - Wilgen knotten bij de Haarmühle
- 13-01-2024 - Lonnekerberg