door: Erik Rolevink
Deze zaterdag was georganiseerd door de donderdaggroep van EnHOe en trok een mooie mix van 22 jonge en oude deelnemers.Voor de meesten was dit een eerste kennismaking met dit prachtige Natura 2000-gebied.
Langs één van de vloeiweiden werd opslag verwijderd, voornamelijk van Douglas en Hulst. Hier en daar moest ook een Amerikaanse vogelkers er aan geloven. Van het verwijderde materiaal werden rillen gemaakt. Verderop was een tweede ploeg uitgezwermd, eveneens op jacht naar opslag. Daar ging het om dennetjes en berkjes in de heide en tussen de Gagelstruiken. Erg veel opslag stond daar niet, een schaapskudde was hier al eerder bezig geweest.
Behalve aanpakken was er ook weer veel interessants te beluisteren en te zien. Zo vond Daan enkele eicocons (1)
van de Wespspin, een soort die sinds 1980 vanuit het zuiden Nederland aan het bevolken is, nu het bij ons steeds warmer wordt. Bioloog Martin vertelde over de vloeiweiden en de bijzondere flora die daar te vinden is, hij kent het gebied goed, hij doet hier ook inventarisaties. Van de donderdaggroep waren er nog meer deskundigen aanwezig: Mieke wist weer feilloos een Levendbarende Hagedis te vinden, op de foto (2) zit ie op haar groene handschoen.
Op een dode eik was weer de oranje aanslag te zien van Trentepohlia (3), een soort draadalg die gedijt bij een hoge stikstofneerslag. Na afloop van het werk was er ook nóg iets oranjes: de pompoen-linzensoep van onze chefkok Karel. Deze viel goed in de smaak en de pan was daarom al gauw helemaal leeg (4).