Agenda

 

Varviksveld en Ecozone

Zaterdag, 3. Maart 2018, 09:00 - 13:00

door: Bert Bloksma en Erik Rolevink

 

Beste vrijwilligers!
We nodigen jullie uit voor onze gecombineerde werkdag in de natuur. Op 3 maart wordt er gewerkt op twee verschillende locaties: het Varviksveld en de Ecozone Glanerbrug. Beide locaties zijn onderdeel van de ecologische verbinding ten oosten van Enschede. Hierlangs kunnen dieren zich verplaatsen tussen de natuurgebieden ten noorden en zuiden van Glanerbrug. Het smalste stuk loopt langs sportvelden en woonwijken. Daar loopt de route door de speciaal daarvoor aangelegde Ecozone Glanerbrug. Vrijwilligers van de gelijknamige werkgroep doen hier het beheer. EnHOe gaat hen daarbij helpen. Een andere groep EnHOe-ers blijft deze dag op het Varviksveld, ook een belangrijke stapsteen in de verbindingsroute. Het Varviksveld is een nat heideterrein waar bijzondere planten groeien.

 

Lees meer hierover op de website van EnHOe.

 

Kijk ook eens op de site van Natuurwerkgroep Ecozone Glanerbrug.

Wat gaan we doen?
Op het Varviksveld gaan we jonge bomen verwijderen om het dichtgroeien met bos te voorkomen. Het betreft vooral berken die deels gezaagd maar ook geknipt kunnen worden. Voor degenen die eens flink los willen is er ook weer ‘n stukje plagwerk. Op bepaalde plekken halen we de vegetatielaag weg zodat zeldzame planten kunnen kiemen in de vrijgemaakte ondergrond. Moeraswolfsklauw, Zonnedauw en Klokjesgentiaan krijgen dan meer kansen.

 

In de Ecozone Glanerbrug is opslag buiten de enclosures gekapt. De gezaagde opslag ligt nog op de grond en indien het blijft liggen verrijkt het de grond of kan weer gaan wortelen. De losse opslag moet dus in rillen worden verwerkt in het zuidelijke deel van de Ecozone. Hiervoor heb je alleen werkhandschoenen nodig. Voor de zagers en knippers kan er als extra klus een poel worden vrijgemaakt van wilg- en elsopslag. Deze poel ligt naast het babybos dat nu ook deel uit maakt van de Ecozone. Mocht er nog tijd over zijn staan er nog een paar flinke wilgen aan de rand van de Ecozone die gerooid mogen worden.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen eerst om 9:00 uur met de EnHOe-ers bij elkaar. Dat is bij het landhek aan de Schukkinkweg, ongeveer 50 meter ten westen van de driesprong met de Grevengoorweg.
Zie het routekaartje.

 

Auto’s kun je parkeren in de berm van de Schukkinkweg.
Pas op met oversteken, want men rijdt hier hard!

 

Een aantal deelnemers gaat dan onder begeleiding naar de Ecozone, de afstand is ruim een kilometer. De begeleiders krijgen een kaartje mee met de route naar de Ecozone.

 

Om 12:30 uur komt iedereen terug naar de Schukkinkweg voor de soep.

Wat moet je meenemen?
Laarzen zijn absoluut nodig. Dat geldt zeker voor het Varviksveld maar ook voor delen van de Ecozone. Een krukje of zoiets waar je droog op kunt zitten tijdens de pauze is zeker aan te raden.
Neem wat te eten en te drinken mee voor jezelf. Gereedschap en handschoenen staan klaar.
Na afloop van het werk is er lekkere soep van Karel. Dat zal rond 13 uur zijn.

Organisatie van deze werkdag:
Erik Rolevink (coördinatie Varviksveld) en Bert Bloksma (organisatie Ecozone). Assistentie krijgen we van onze aanwezige teamleden. Gé Borgerink zorgt voor ons gereedschap met dank aan Jan Oldekamp.
Overige bijdragen: Harrie Bruns (Nieuwsbrief) en Karel Roeloffzen (soep).

In het veld zijn we mobiel bereikbaar: Erik, Varviksveld en Bert, Ecozone
Tot ziens op 3 maart!