Agenda

 

Balsemien trekken

Vrijdag, 6. Juli 2018, 09:00 - 13:00

Dag leden van de Vrijdag-groep en belangstellenden,

 

Ja een nieuw werk seizoen gaat weer beginnen, dus nodig ik jullie uit op vrijdag 6 juli a.s.

Dit jaar gaan we de Balsemien gestructureerd aanpakken. Eigenlijk zijn we daarmee vorig jaar al begonnen en dat deze aanpak goede resultaten brengt heb ik bij voorschouwing al gezien.
Voorlopig gaan we wekelijks de Balsemien bestrijden en we beginnen in het Aamsveen aan de Glanerbeekweg (tegenover huisnummer 180) daarna gaan we naar Aamsveen middenweg (klein gebied),
Langs de Aamsveenweg, Berenbroek, ’t Spik naar het Smalenbroek (weilandje achter Lippikhof, langs de grote vijver, de akkerrand en de randen van het weiland waar de AKZO poel ligt).

De doelstelling van dit jaar is om al de eerder gemelde gebieden Balsemien vrij te krijgen en te houden, zodat het volgend jaar alleen nazorg vergt.

De Reuzenbalsemien (Impatiens Glandulifera) is een invasieve exoot die steeds meer gaat (over)woekeren, ook in de natuurgebieden.

Deze plant afkomstig uit de Himalaya en India en vestigt zich graag in de buurt van water. De verspreiding vindt plaats wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt. De zaden schieten dan weg uit de vrucht.
De plant is niet vorstbestendig, dus de zaden komen in het voorjaar weer op (dit jaar is de eerste opslag bevroren iets wat ons helpt). De plant laat zich (gelukkig voor ons) gemakkelijk uit de bodem verwijderen (trekken).
BalsemienBovenstaande foto is dus de bloeiende springbalsemien. Deze planten komen veel voor in het Aamsveen, Berenbroek, ’t Spik, Stroink en het Smalenbroek.
Op dit moment bloeit de plant nog niet, en dat is het voordeel van ons ‘vroege’ werk: er zal dan geen verspreiding van zaden plaatsvinden.


Wat neem je mee:
• Zorg ervoor dat je lichaam geheel bedekt is met kleding, dit in verband met de brandnetels die er soms ook staan.
• Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, een krukje o.i.d., desnoods een
vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
• Voor de pauze (om ongeveer 10.30 uur) iets te drinken en te eten.

We stoppen om 12.45 uur.

Waar verzamelen we, en hoe laat?

• Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur. Op het adres Glanerbeekweg 180 te Enschede.

De Route kaart en beschrijving

Met vriendelijke groet,

Anton Heuven

Locatie Aamsveen
Contact Anton Heuven