Agenda

 

Balsemien trekken

Vrijdag, 13. Juli 2018, 09:00 - 13:00

Dag leden van de Vrijdag-groep en belangstellenden,

Na een succesvolle eerste werkdag en met 12 personen afgetrapt te hebben nodig ik jullie nu uit op vrijdag 13 juli a.s.

We zijn gebleven bij het Berenbroek (achter Sanderskuper) dus daar starten we weer. Ik ben zo vrij geweest op het Spik en het weiland rond de Akzopoel gisteren te inspecteren, daar stonden maar enkele planten die ik direct heb weg getrokken.

Dus is het gebied Berenbroek en daarna weilandje achter Lippikhof en de ackkerrand bij Harrie Koster. Hebben we dan nog tijd over gaan we op het Stroink een grote uitdaging aan.

Ik heb gezegd dat als iemand zich geroepen voelt om in het gebied rondom Allemansveld, Verwooldsweg, Grote Boermarkweg, en de Holterhofweg, daar Balsemien te trekken als men een uurtje over heeft.
Na inspectie kom ik tot de conclusie dat in dat gebied zo veel Balsemien langs de weg staat dat de gemeente daar maar een plan voor moet maken (er staat daar zoveel dat het weinig erger kan).
Ik zie het onze taak is om het redelijk ver van het Aamsveen te houden, sorry maar dat het zo erg was wist ik niet.

De Reuzenbalsemien (Impatiens Glandulifera) is een invasieve exoot die steeds meer gaat (over)woekeren, ook in de natuurgebieden.

Deze plant afkomstig uit de Himalaya en India en vestigt zich graag in de buurt van water. De verspreiding vindt plaats wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt. De zaden schieten dan weg uit de vrucht.
De plant is niet vorstbestendig, dus de zaden komen in het voorjaar weer op. . De plant laat zich (gelukkig voor ons) gemakkelijk uit de bodem verwijderen (trekken).

Reuzenbalsemien
Bovenstaande foto is dus de bloeiende springbalsemien. Deze planten komen veel voor in het Aamsveen, Berenbroek, ’t Spik, Stroink en het Smalenbroek.

Wat neem je mee:
• Zorg ervoor dat je lichaam geheel bedekt is met kleding, dit in verband met de brandnetels die er soms ook staan.
• Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, een krukje o.i.d., desnoods een
vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
• Voor de pauze (om ongeveer 10.30 uur) iets te drinken en te eten.

We beginnen om 9.00 uur en stoppen om 12.45 uur.Met vriendelijke groet,
Anton Heuven

Locatie Berenbroek
Contact Anton Heuven