Agenda

 

Aanpak opslag middenpad

Zaterdag, 20. Oktober 2018, 09:00 - 13:00

door Sjoukje KlamerHet Aamsveen


Even kort: Het Nederlandse gedeelte, dat Aamsveen genoemd wordt is 14,5 km², het Duitse gedeelte, dat bestaat uit het Amtsven, het Hündfelder Moor en het Graeser Venn is 89,5 km² groot.

Het Aamsveen is een van de weinige hoogveengebieden in Nederland.

Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw is in het gebied turf gewonnen. Er werd aan kleinschalige turfwinning gedaan door lokale agrariërs. Omdat dat nogal nat werk was gingen ze stukken ontwateren. Ze lieten dan een aantal hoge veenruggen staan waarop de turf kon worden neergelegd om te drogen. Deze veenruggen zie je als je het Aamsveen verder inloopt, richting de Duitse grens.

Het middenpad waar wij gaan werken ligt ook op zo’n veenrug en is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezoekers.


Wat we gaan doen en waarom

We gaan in het gebied aan het werk dat een behoorlijk eind het Aamsveen in ligt, aan het middenpad. Het middenpad ligt aan de huidige bosrand. In dit gebied van het Aamsveen gaan een aantal dingen veranderen in verband met Natura 2000, o.a. wordt een deel van het bos gekapt om oude vegetatie terug te laten komen. Wij gaan bezig in het gebied dat je op de foto’s kunt zien. Omdat deze begroeiing niet de bedoeling is, en we het veen de ruimte willen geven, gaan we de berken te lijf met zaag en tang. Hiervan maken we een ril aan de bosrand.

Klik hier voor routebeschrijving en -kaartje. Verzamelpunt is de kruising Holterhofweg/Glanerbeekweg. Rijd je met behulp van navigatie dan kun je deze instellen op Glanerbeekweg 180, dat 50 meter van het verzamelpunt ligt.

Om bij dit terrein te komen lopen we een eind het middenpad op, waar je aan de linkerkant het veen ziet liggen. Rechts is een afwisselend gebied met bos, wat weilanden en ruiger terrein. Aan de rand waar we gaan werken groeit ook gagel, een beschermde plant. De struik werd vroeger beschouwd als medicinale plant of als toverplant, ze vond bijvoorbeeld toepassing bij kiespijn. Hij is ook insecten-werend. Daarnaast werd de plant toegepast bij het leerlooien en gebruikte men de gele vrouwelijke bloemknoppen als verfstof. Nu wordt hij in andere landen gebruikt als toevoeging bij het brouwen van bier en andere sterke drank. 
                                           

Voor degene die meer wil lezen over Natura2000, zie deze laatste nieuwsbrief. 

Wat neem je mee

  • Omdat het veen kuilen bevat waar mogelijk water in staat, is het verstandig laarzen aan te doen. 
  • Trek kleren aan die vies mogen worden en houd rekening met het weer.
  • Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
  • Voor de pauze iets te drinken en te eten.

Na afloop is er voor iedereen om 13.00 uur lekkere warme soep van Karel bij ons verzamelpunt op kruising Holterhofweg/Glanerbeekweg!

Locatie Aamsveen
Contact Sjoukje Klamer