Agenda

 

Aanpak wilgenopslag

Zaterdag, 17. November 2018, 09:00 - 13:00

door Sjoukje Klamer

Waar gaan we aan 't werk en waarom?

We gaan deze zaterdag aan de slag op 't Spik, dat aan het Smalenbroek grenst. Een bekende plek waar we al vaker bezig zijn geweest. De laatste tijd heeft dit gebied het nieuws gehaald omdat de eikenprachtkever er actief is. Dit insect tast de eiken in ’t Spik zodanig aan, dat de ene na de andere het loodje legt. Dat is goed te zien als je het gebied ingaat. Het heeft iets te maken met het stikstofgehalte in de grond, iets wat niet makkelijk te beïnvloeden is…Dus het bos zal veranderen.

Mogelijk dat er in de nabije toekomst andere bomen gepoot gaan worden, als duidelijk wordt welke boomsoort beter bestand is tegen het hoge stikstofgehalte in de grond…
Het is nog wel een mooi gebied want door het afwisselende landschap (van bos tot roggeland) komen er in dit gebied veel vogelsoorten voor o.a. uilen, spechten en buizerds. Ook zijn er dagelijks reeën te zien (als je nog vroeger opstaat).
De klei in de bodem zorgt er ook voor het vasthouden van water, dat betekent natte ondergrond…ook om in te werken.

De klus die gepland staat is het ontbossen van de randen waar de jonge wilgen als paddenstoelen de grond uit schieten… Helaas is het weghalen van de wilgen een grotere klus dan de zelf verdwijnende paddenstoelen…
We gaan voor onderstaande dijk links. Naast deze dijk liggen links en rechts 2 orchideeën veldjes waar je in het voorjaar de gevlekte orchis en de mei-orchis kunt vinden.Voorbij dit veld evenwijdig aan de bomenrand zijn de jonge wilgen alweer flink uitgeschoten, die gaan we zagen en knippen.
Van het afval maken we aan de bosrand een takkenril, zodat de braam er overheen kan groeien en de insecten, amfibieën en vogels daarvan kunnen profiteren.Wat neem je mee

  • Omdat het hier vrij nat kan zijn zijn laarzen een must.
  • Trek kleren aan die vies mogen worden(vooral als het heeft geregend) en houdt rekening met het weer (laagjes aan als het erg koud is).
  • Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
  • Ook iets te eten en te drinken voor de pauze is handig!

Na afloop is er om 13.00 lekkere warme soep van Karel voor iedereen!

Waar verzamelen we en hoe laat?

  • Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur.
  • Bij de 2 toegangshekken van Landschap Overijssel aan beide kanten van de Smalenbroeksweg, ter hoogte van nr. 15/17 (voor navigatie; zie onderstaande foto)

              

Routebeschrijving


Zie dit kaartje en deze routebeschrijving.
 
Organisatie van deze werkdag

Anton Heuven (dagcoördinator), Sjoukje Klamer (veldcoördinator), Gé Borgerink (gereedschapvervoer), Karel Roeloffzen (soep), en Angela Heuven (Nieuwsbrief)

Op deze 17e november is Anton mobiel te bereiken.

Graag tot ziens in Enschede-Zuid!

Locatie 't Spik
Contact Anton Heuven