Agenda

 

Aanpak opslag hoogveendammen

Zaterdag, 1. December 2018, 09:00 - 13:00

door: Ben Draaijers, Fokke Flapper en Toon Brummelhuis
 
Beste vrijwilligers!
Op zaterdag 1 december gaat EnHOe aan het werk in het Witte Veen.
Begin dit jaar zouden we ook naar deze locatie gaan, maar toen gooide de lang gehoopte, maar toch onverwachte aanwezigheid van kraanvogels roet in het eten.
We zijn weer te gast bij boswachter Rob Meulenbroek van Natuurmonumenten.
Jullie zijn van harte uitgenodigd om hier mee te doen.
 
Aanmelding noodzakelijk!
Wie wil meedoen moet zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden kan tot en met woensdag 28 november, 23:59 uur.
Wees weer op tijd met je aanmelding!
We organiseren ook Samen Reizen: als je plaatsen over hebt in je auto of wanneer je meerijplaatsen zoekt: zet dat dan ook in je mailtje. Dan kunnen wij vraag en aanbod op tijd bij elkaar brengen. Nogmaals: zorg dat je mail op tijd binnen is.
 
Waar gaan we heen, wat gaan we daar doen en waarom?
Het Witte Veen is een grensoverschrijdend natuurgebied van bijzonder Europees belang, het betreft een Natura 2000 gebied. Het grootste deel ligt in Nederland en is van Vereniging Natuurmonumenten, maar ook in Duitsland ligt nog meer dan 40 hectare, natuurbescherming kent immers geen grenzen.
In het Witte Veen bevindt zich één van de laatste Nederlandse actieve hoogvenen. Er omheen liggen gevarieerde bos- en heidegebieden. Een kudde Schotse Hooglanders zorgt voor de begrazing.
 
    
Deze Hooglander (links) levert zijn aandeel in het onderhoud van Natura 2000 gebied Witte Veen.
 
Onze werkplek ligt dit keer in het veen dicht tegen de Duitse grens aan. Net als veel andere natuurgebieden heeft ook dit veen te lijden onder de dalende grondwaterstand. Als één van de maatregelen om hier iets tegen te doen, is ca. 10 jaar geleden een houten damwand geplaatst om de waterstand in dit stuk hoger te krijgen. De wand is afgedekt met veenplaggen. En zoals dat gaat, ook op en rond die damwand komt opslag. Deze begroeiing, vooral berken, gaat op termijn de damwand aantasten.
Maar de belangrijkste reden om de berken op de damwanden te verwijderen is vanwege de verdamping. Alle bomen die in en om het hoogveen staan verdampen water en dat zorgt ook voor verlaging van de waterstand. We beginnen nu met de opslag op de damwanden, maar we gaan ook verder in het hoogveen bosopslag verwijderen.
 
Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen om 9:00 uur bij elkaar aan de Witteveenweg.
Voor de navigatoren: het dichtbijzijnde adres is Witteveenweg 10, 7481 RC Buurse. Houd je aan de routebeschrijving want “alternatieve” routes zijn in dit gebied gesloten voor auto’s!
Vanuit Enschede rij je in de richting Buurse over de Buurserstraat. Na het passeren van de grens met de gemeente Haaksbergen (let op het bord), ga je na 800 meter de eerste weg links in (de Hegeveldweg). Volg de Hegeveldweg tot het eind en ga dan rechts de Witteveenweg in. Een eindje voorbij de boerderij met huisnummer 10, maar voor het toegangshek, ligt onze verzamelplek.
Klik hier voor een kaartje met routebeschrijving: < Route naar Witte Veen (Noord)>

 
Wat moet je meenemen?
Vergeet je laarzen niet want het terrein is erg nat. Neem je zitje dus ook mee om droog te kunnen zitten tijdens de pauze. Kleed je verder voldoende aan, hou rekening met het weer. We kunnen in het veen niet schuilen voor een bui.  Zorg zelf voor je eten en drinken in de pauze. Na afloop van het werk, rond 13 uur, trakteert Natuurmonumenten op soep.
 
Organisatie van deze werkdag:
Ben Draaijers (dagcoördinatie) met assistentie van veldcoördinatoren Fokke Flapper en Toon Brummelhuis. Fokke en Toon zorgen ook voor het gereedschap met dank aan Jan Oldekamp. Overige bijdragen: Rob Meulenbroek (namens Natuurmonumenten) en Angela Heuven (Nieuwsbrief).
Op 1 december is EnHOe mobiel bereikbaar in het veld op het mobiele nummer van Ben.
 
Tot ziens in het Witte Veen!

Locatie Witte Veen
Contact Ben Draaijers