Agenda

 

Werkdag zaterdaggroep

Zaterdag, 26. Januari 2019, 09:00 - 13:00

door: Erik Rolevink en Bert Bloksma


Hallo vrijwilligers!

We gaan op 26 januari aan de slag in de ecologische verbinding ten oosten van Enschede. Langs deze verbinding kunnen dieren zich verplaatsen tussen natuurgebieden ten noorden en zuiden van Glanerbrug.

Het smalste stuk loopt vlak langs sportvelden en woonwijken. Daar loopt de route door de speciaal daarvoor aangelegde Ecozone Glanerbrug. Vrijwilligers van de gelijknamige werkgroep doen hier het beheer en wij gaan hun daarbij helpen.

Een andere groep vrijwilligers blijft deze dag op het Varviksveld, ook een belangrijke stapsteen in de verbindings-route. Het Varviksveld is een nat heideterrein waar bijzondere planten groeien.

 
            

Ecozone in een winter met sneeuw                                                                Varviksveld, hoe natter hoe beter


Wat gaan we doen?

Op het Varviksveld gaan we de opslag en bomen aanpakken in de tussenwal. We zullen met spaden zoveel mogelijk de struiken met wortel en al uitsteken. We willen zo een open verbinding maken tussen de heide en het nieuwe stuk. Verder kunne er jonge bomen op de heide worden verwijderd om het dichtgroeien met bos te voorkomen. Voor degenen die eens flink los willen is er ‘n stukje met plagwerk. Op bepaalde plekken plaggen we de vegetatielaag af zodat er weer zeldzame planten kunnen kiemen in de vrijgemaakte ondergrond. Moeraswolfsklauw, Zonnedauw, Vlozegge en Klokjesgentiaan krijgen dan meer kansen. Het mooie vlindertje Gentiaanblauwtje kan hier dan ook weer van profiteren.

Anton Heuven neemt materiaal mee om nog een andere nuttige klus te doen. De wegen langs het Varviksveld vormen een drukke sluiproute naar Glanerbrug. In de sloten langs de weg ligt erg veel zwerfafval. Dat gaan we eens flink opruimen. We hopen overigens dat er spoedig statiegeld komt op kleine plastic flesjes en blikjes. Dan wordt dit smerige probleem hopelijk een stuk kleiner.

In de Ecozone Glanerbrug zal voornamelijk opslag verwijderd worden op verschillende plekken, dit is licht zaag-, knip- en sleepwerk.


Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen eerst om 9:00 uur met z’n allen bij elkaar. Bij het landhek aan de Schukkinkweg, ongeveer 50 meter ten westen van de driesprong met de Grevengoorweg. Klik hier voor het routekaartje.

Het dichtstbijzijnde adres is Schukkinkweg 143, 7534 PK Enschede.

Auto’s kun je parkeren in de berm van de Schukkinkweg. Pas op met oversteken, want men rijdt hier (te) hard!

Een aantal deelnemers gaat onder begeleiding naar de Ecozone.  Zij gaan dan om 12:30 uur terug voor de soep.

De afstand is ongeveer 1 kilometer en <HIER> is een kaartje hoe je moet lopen/rijden vanaf het Varviksveld.

Wat moet je meenemen?
Laarzen zijn absoluut nodig. Het is hier in de winter nat en dat is juist heel goed! Dat geldt zeker voor het Varviksveld maar ook voor delen van de Ecozone. Een krukje of zoiets waar je droog op kunt zitten tijdens de pauze is zeker aan te raden. Neem wat te eten en te drinken mee voor jezelf. Gereedschap en handschoenen staan klaar. Na afloop van het werk is er lekkere soep van Wilma bij het landhek van het Varviksveld.

Dat zal rond 13 uur zijn.

Organisatie van deze werkdag:
Erik Rolevink (dag- en veldcoördinatie Varviksveld) en Bert Bloksma (organisatie Ecozone). Assistentie van Anton Heuven en andere aanwezige teamleden. Dirk Brandt zorgt voor ons gereedschap met dank aan Jan Oldekamp. Overige bijdragen: Dirk Brandt (Nieuwsbrief) en Wilma de Hoog (soep).

In het veld zijn we mobiel bereikbaar op de telefoon van Erik, Varviksveld en van Bert, Ecozone
Tot ziens op 26 januari!


Contact Erik Rolevink