door: Jan van der Heijden

Afgelopen maart waren in “De Wildernis” nabij Het Lonnekermeer een aantal zieke beuken omgezaagd.
De zaagsnede laat soms een bijzonder lijnenspel zien in plaats van gezonde jaarringen, zie mijn foto.
Navraag over de ziekte van de beuk bij de Bomenstichting leverde onderstaand antwoord op.
Namens de Bomenstichting beantwoord ik uw vraag over de boomziekte in de omgezaagde beuk. 
 
Op de foto is een behoorlijk lijnenspel zichtbaar en dat lijnenspel wordt veroorzaakt door schimmels. Dat is meteen ook het antwoord op uw vraag. De ziekte die de tekening in het hout veroorzaakt is een schimmel geweest. Vermoedelijk een parasitaire schimmel zoals korsthoutskoolzwam, reuzenzwam of honingzwam. Maar op beuk komen er nog veel meer soorten voor dus dat is zonder vruchtlichaam niet makkelijk te bepalen helaas. 
 
Wel is nog leuk om te vertellen dat we twee verschillende lijnen kunnen zien in het hout. De wat vagere bruine lijnen zijn afweerreacties van de boom zelf op een binnengedrongen schimmel. Dit is dus de manier waarop de boom de schimmel in toom probeert te houden of zelfs heeft geprobeerd om de schimmel uit het systeem te krijgen. 
 
De scherpere en dunne zwarte lijnen noemen we demarcatielijnen. En dit is geen afweer van de boom, maar de grens waarop twee dezelfde of verschillende schimmels met elkaar in contact komen. Eigenlijk creëren ze op deze wijze een eilandje in het hout waar de schimmel omstandigheden creëert die optimaal zijn om het hout zo goed mogelijk af te breken. De ene schimmel maakt het op zijn eilandje wat droger en de andere juist wat vochtiger.

Met vriendelijke groet,
Simen Brunia, Boomexpert / European Tree Technician