door Erik RolevinkIn het natuurterrein van vliegveld Twenthe zijn we al een tijdje bezig om een groeiplek van Japanse Duizendknoop (Fallopia japonensis) aan te pakken. Dat doen we door de rhizomen (wortelstokken) ondiep uit te graven en de bovengrondse delen regelmatig af te maaien.
De provincie Overijssel ondersteunt dit speciale project van EnHOe.

In april zijn we begonnen, de eerste maanden vaak en intensief. Dat was ook nodig omdat we te maken hebben met een bijzonder invasieve exoot. Inmiddels kan het tempo omlaag, de Fallopia is in het defensief gedrongen. Klaar zijn we met dit project overigens nog niet. In de komende maanden zullen we hier eens in de twee à drie weken een werkochtend organiseren op vrijdagen, zolang het groeiseizoen voortduurt. Volgend voorjaar willen we weer intensiever verder gaan. Dat doen we wanneer elders het natuurwerk stilligt vanwege het broedseizoen. We hebben speciale toestemming om daar dan te werken te midden van de ontluikende lente met zingende leeuweriken boven ons hoofd. Een heel mooie ervaring.

Aanstaande vrijdagochtend 3 september vanaf 9 uur is er weer een Fallopia-ochtend gepland op het vliegveld. Wie hiermee kennis wil maken en wil meedoen, kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor gereedschap en wat lekkers in de pauze wordt gezorgd. Wel zelf je eigen werkhandschoenen meenemen.