door: Jan van der Heijden

Mooi vervolg op het werk van de EnHOe donderdaggroep.
Een aantal maanden geleden pakte de donderdaggroep de Amerikaanse vogelkers aan langs de Hartjesbosweg nabij het Lonnekermeer.  Op de houtwal langs dit onverharde karrenspoor werden struiken en boompjes van deze soort zoveel mogelijk uitgegraven en opgerild.
Aansluitend werd op een zelfde manier gewerkt op de houtwal langs de Smeenkweg, daar niet ver vandaan. Pittig werk! Al met al was de groep er acht donderdagen mee in de weer.
Eenmaal af, kijk je met enige voldoening terug op de geklaarde klus.

Nóg mooier was vorige week de aanblik van de Hartjesbosweg, waar een medewerker van Landschap Overijssel met zorg jonge boompjes aan het planten was op de geschoonde houtwal.
Een mix van eik, hazelaar, lijsterbes, linde, veldesdoorn, wilde appel en zoete kers.
Datzelfde gaat ook gebeuren in delen langs de Smeenkweg, binnenkort of in het najaar.
Nou maar hopen dat de boompjes goed aanslaan!
Voor de donderdaggroep een extra motivatie om hier 'nazorg' te plegen en achtergebleven vogelkers in de komende seizoenen te blijven verwijderen?!
Dan worden het in enkele jaren tijd prachtige houtwallen!

Naschrift van Erik Rolevink: de gemeente Enschede is bezig met het opstellen van een Natuur- en Landschapsplan. Namens EnHOe zit ik een adviesgroep om hier over mee te denken. Houtwallen zijn hierin een belangrijk thema want de gemeenteraad heeft vorig jaar deze motie aangenomen waarin de gemeente opgedragen wordt om meer houtwallen aan te leggen.