door: Erik Rolevink

In 2006 kreeg EnHOe een verzoek van Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel.
Ten oosten van Enschede lag een voor ons onbekend nat heideveldje in particulier bezit met een unieke flora. Of onze vrijwilligers dit terreintje wilden adopteren om het zorgvuldig te onderhouden. De eigenaars waren er zelf erg gek mee maar konden het alleen niet aan, extra hulp was gevraagd. Het gebiedje had net een grote beurt gehad: heide was er geplagd en het terrein  was uitgebreid met een flink stuk “natuurontwikkeling”, goed voor nieuwe heide.
We maakten kennis met eigenaresse Janet Verveld-Kromhof en haar man Hendrik Jan en het klikte meteen. Het terreintje zag er uitnodigend uit, er waren net bomen in de bosrand gerooid om de heide te vergroten. Daarmee konden we beginnen op die donkere januaridag in 2007: met het opruimen van de stammen en takken. Daarna volgden er nog 27 werkdagen met allerlei klussen tot en met de werkdag van vorige week zaterdag 24 september.
Hendrik Jan maaide altijd vooraf het nieuwe stuk, een paar dagen voor onze vaste werkdag in de herfst. Wij ruimden dan het maaisel op en in de winter, op een tweede werkdag, gingen we aan de slag met de boompjes in de oude heide. Maar we deden nog veel meer zoals kleinschalig maaien en plaggen en het maken van een verbinding tussen het oude en het nieuwe stuk.
Met al dit werk willen we ook doorgaan, ook nu Hendrik Jan afgelopen werkdag afscheid van ons kwam nemen. Janet en hij gaan het kalmer aan doen en hun Erve Derkink gaat over naar hun zoon Koort en egaa. Zij worden vanaf 2023 ook de nieuwe eigenaars van het Varviksveld. Hendrik Jan kwam ons bedanken voor de 15 jaren samenwerking, mede namens Janet die voor ons wat lekkers had gemaakt. Een applaus van de EnHOe-ers steeg op net toen twee reeën uit de dekking tevoorschijn sprongen om de waarde van ons adoptiegebiedje te onderstrepen.
Personen slepen takken en boomstammen van de hiede Zo begon het 15 jaar geleden