door: Erik Rolevink


Afgelopen zomer hebben EnHOe-ers meegedaan aan dit landelijke wateronderzoekproject van Natuur & Milieu. In de afgelopen weken heeft het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de watermonsters en meetgegevens van in totaal 1680 sloten, vennen, grachten en andere kleinere wateren geanalyseerd. 
Op 12 november kwam het onderzoeksrapport naar buiten met conclusies en concrete aanbevelingen voor hoe het beter kan. Want de conclusies zijn niet erg bemoedigend: van alle gemeten wateren krijgt slechts 20% een voldoende. 80% heeft een matige of slechte waterkwaliteit. Dit is vergelijkbaar met de resultaten van de voorgaande drie jaar Vang de Watermonsters. Planten en dieren in en rond het water krijgen door de aanhoudend slechte water- en oeverkwaliteit geen gelegenheid te herstellen. 
De conclusie luidt: we hebben een nieuwe aanpak nodig om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Aanpakken van de bronnen van vervuiling moet nu echt de hoogste prioriteit krijgen. 
Benieuwd hoe het zit met de waterkwaliteit van sloten, vennen, plassen en grachten in heel Nederland en bij jou in de buurt? Bekijk hier de waterkwaliteit van alle gemeten wateren. Wil je direct de diepte in duiken? Bekijk dan het onderzoeksrapport van het NIOO-KNAW of lees ons nieuwsbericht over de resultaten.