namens: Erik Rolevink en Kevin Collins
Vrijwilligers van EnHOe, IVN en KNNV doen mee aan het project Nectarindex. In dit 'citizen science' project wordt er gekeken naar bloeiende wilde planten in de wegbermen van het buitengebied van Enschede. Deze planten zijn belangrijk voor nectarzoekende insecten. Wij organiseren dit jaar ook weer een aantal rondes onder deskundige leiding waaraan iedereen kan aanhaken die interesse heeft. Als je (een keer) mee wil doen: laat ons dat dan weten.
Wij laten jou dan weten wanneer en waar we op pad gaan.
Ons contactadres is:
Inmiddels zijn we drie jaar bezig met de Nectarindex. Het staat er niet al te best voor met de bermen in Enschede.
Te weinig bloeiende planten, dus te weinig voedsel voor insecten. Enschede was drie jaar geleden helaas één van die gemeenten zonder duurzaam maaibeleid voor bermen in het buitengebied. Nog steeds is dat goed te zien: hoog gras en brandnetels en in het voorjaar overal fluitenkruid langs de wegen. Fluitenkruid is natuurlijk prachtig maar ook een indicator van 'berm-obesitas': veel te veel stikstofvoedsel in de bodem.
Schrale voedselarme bermen met een diversiteit aan lage bloeiende nectarplanten, daar moest je in Enschede lang naar zoeken.
Het maaibeleid moest vooral goedkoop zijn, dus overal werd er al vroeg in het groeiseizoen geklepeld. Dat wil zeggen: de vegetatie werd tot moes geslagen en die moes bleef vervolgens in de berm liggen. Daar stapelde het zich op, jaar na jaar, om de bodem alsmaar verder te bemesten.
Gelukkig begon men in Enschede in te zien dat het anders moest. Als kleinere plaatsen het kunnen dan moet de grootste stad van Overijssel dat immers ook kunnen: duurzaam bermbeheer, liefst overal in het hele buitengebied. In 2022 is er een begin mee gemaakt. In Enschede zijn toen een aantal kilometers berm beheerd zoals dat moet: niet te vroeg maaien en het maaisel afvoeren en niet laten liggen. Dit jaar is het aantal kilometers berm met duurzaam maaibeleid verder uitgebreid, vooral te zuiden van de stad.
Op deze website van de gemeente is dat te zien.
Het is natuurlijk belangrijk dat de gemeente Enschede het nieuwe verbeterde maaibeheer nog verder gaat uitbreiden en - dat is nog belangrijker - ook zal weten
vol te houden want het is uiteraard duurder dan klepelen. Ook zal de gemeente de bewoners van het buitengebied nog eens goed moeten voorlichten over het belang van bloeiende bermen. Nog steeds zien we namelijk dat sommige particulieren in het voorjaar zelf de gemeentelijke bermen illegaal gaan platmaaien omdat “allens strak en glad mot wean”.
Resultaten van het nieuwe maaibeheer zullen op den duur te zien zijn. Wellicht niet supersnel want er zit immers nog een bult voedsel in de bermbodems en de stikstofkraan gaat in Nederland voorlopig ook nog niet dicht..., maar er is hoop.
Met de Nectarindex kunnen we verbetering (of verslechtering) in de komende jaren mooi volgen, daarom is dit project ook prima geschikt om de gemeente bij de les te houden en iedereen bewust te maken van het belang van bloeiende planten langs onze wegen.
Laatste nieuws
Project Nectarindex
- Details