door Eric Peters

Vandaag zaten we voor ons doen een flink eind naar het noorden, op het Roderveld in Volthe, bij de havezathe Het Everloo. De opkomst was groot, maar liefst 51 deelnemers! Er waren 31 EnHOe-ers, 5 IVN-leden uit Oldenzaal en maar liefst 13 vrijwilligers uit Duitsland! Dit alles onder leiding van Marianne Oude Tijdhof van Natuurmonumenten en Erik Rolevink van EnHOe.


Het was eerst fris door een soms best harde wind, maar droog en soms liet zich zelfs nog even een waterig zonnetje zien. Eenmaal op de heidevelden, beschut door bomen, was er van de wind gelukkig weinig meer te merken. De bedoeling van vandaag was om de natte heidevelden vrij te maken van jonge dennen en berken en om de prachtige wilde gagel vrij te zetten op één van deze velden en de open verbinding tussen twee heidevelden wat te verbreden. Het was met name bedoeld om het leefgebied van het Bont Dikkopje en Kleine IJsvogelvlinder te verbeteren.

Toen we aankwamen lag er een groen waas over de heidvelden; dennetjes. Een mooi gezicht, zeker zo in februari. Maar de vrijwilligers verspreidden zich als een zwerm sprinkhanen over het gebied en in een vloek en een zucht was er geen waas meer te bekennen. Wel hoopjes jonge dennen, vermengd met berk, langs de rand.
Bij de Veldplas in het Roderveld. Foto: Anton Heuven
Bij de Veldplas in het Roderveld. Foto: Anton Heuven

De laatste jaren verwijdert Natuurmonumenten hier langzaam aan naaldbomen. Zo krijgen loofbomen meer de ruimte in dit natuurgebied. Planten, insecten en vlinders profiteren van het extra zonlicht dat deze bomen doorlaten. Ook mag de natuur zijn gang gaan met dood hout. De dode bomen worden niet verwijderd, zij zijn juist een perfecte leefomgeving voor mossen, paddenstoelen, bosuilen en zwarte spechten.

Het internationale karakter van vandaag gaf een extra dimensie aan het samenzijn. Je hoorde Nederlands, Hochdeutsch, Twents en Plattduuts en het was al met al hartstikke gezellig. Deze dag laat zien dat natuurwerk over alle grenzen heen gaat. Alle deelnemers nog van harte bedankt voor jullie inzet. Das betrifft ganz besonders unsere Naturfreunde aus Deutschland: aus Bocholt, Gronau, Epe, Zwillbrock, usw. ...sogar aus Hessen!

Uiteraard was er halverwege de ochtend het gezamenlijk koffie drinken en voor we het wisten zat het werk er al weer op en wachtte ons de soep. Heerlijke soep. Kortom: een geslaagde ochtend!