tekst en foto's:  Martin Hoek

Leef je uit op de Landelijke Natuurwerkdag op de eerste zaterdag van november, stond er op de poster. Daar is door velen gehoor aan gegeven op deze uitzonderlijk warme en zonnige dag: maar liefst 19 graden. Er werden 52 mensen gastvrij ontvangen op de Spiksweg 50 bij het Aamsveen. Er waren tafels en banken (van de scouting) klaargezet op het erf en er konden drankjes en versnaperingen bij ontvangst genuttigd worden.
Erik Rolevink legde uit hoe het zit met de boomkikkers in Twente en hoe we hun woongebied kunnen verbeteren.
Broer Hans Rolevink gaf een mooie demonstratie boomkikkergeluiden. Foto's van boomkikkers waren er ook te zien van Erik en Martin Hoek.

 
Hans Rolevink met zijn boomkikkergeluidenperformance

 

We togen aan het werk in drie groepen onder leiding van Fokke, Jan Willem en Roel. Er werden een aantal houtwallen teruggezet ten gunste van de ontwikkeling van braamstruweel: het favoriete leefgebied van de boomkikker. Hier voelt het kikkertje zich veilig en kan hij zonnen en jagen op insecten. Er werd ook een poel vrijgemaakt van beschaduwing, zodat  het water lekker op kan warmen in het voorjaar, wanneer de boomkikker zijn eieren in het water legt. 
 
De jeugd was goed vertegenwoordigd. Jongeren (al of niet op stage), kinderen en kleinkinderen droegen hun steentje bij

 

In de lunchpauze had Karel Roelofzen voor lekkere kippensoep gezorgd

 

Harry Koster had voor een luxe brug over de Glanerbeek gezorgd

 

En natuurlijk moest er op het laatste moment nog een dikke boom geveld worden. Stoere werkers konden er nog geen genoeg van krijgen, terwijl anderen toekeken (en aanwijzingen gaven).
Op het ultieme moment klonk er: „OP DE PAAL!”, omdat de vallende boom net niet op het prikkeldraad, maar precies op een paaltje terecht gekomen was...
   


Al met al een geslaagde dag voor mens en boomkikker!

Meer foto's van de werkdag op www.enhoe.nl 
en Natuurwerkdag Aamsveen Fotoalbum