door Natuurwerkgroep Ecozone Glanerbrug

 
De weersverwachtingen waren perfect voor een mooie werkdag, deze zaterdag 28 februari, in “onze” Ecozone.

 

Deze smalle verbindingsstrook loopt ruwweg van het Varviksveld tot aan het Glanerveld en loopt tussen woonwijken en voetbalvelden door.
Om er voor te zorgen dat de Ecozone open blijft en de besdragers in de omheiningen niet overwoekerd worden, stond er veel zaag en knipwerk op het programma.
Met 41 vrijwilligers, van jong tot oud, stonden we
om 09:00 uuronder het genot van een kop koffie of thee op de nog bevroren grond. Het zonnetje liet zich al even zien.
Tijdens de verplichte Arbo-uitleg was duidelijk zichtbaar dat de deelnemers stonden te popelen om te beginnen. Met de helm en veiligheidsbril al op en de zaag bijna in de handen. De Ecozone werd in twee groepen “aangevallen” waarbij het noordelijke deel toch de voorkeur had. Hier ging de een na de andere flinke berk en wilg ten onder. Lange en hoge takkenrillen bleven achter na het vele zagen. Op weg naar het uiteindelijke doel, een strook vol opslag naast de loopbrug over de Ecozone, werden ook de tussenliggende omheiningen aangepakt. In het zuidelijke deel tussen de voetbalvelden stond een stekelig gedeelte op het programma. Met een enthousiaste groep werden de wilgen en berken tussen de al metershoge braamstruiken gezaagd en werd dit gedeelte beetje bij beetje weer “open”. De veiligheidsbrillen kwamen vooral in dit gedeelte goed van pas.
Aan het einde van de dag had sportclub Avanti Wilskracht gezorgd voor twee heerlijke pannen soep en vers gebakken broodjes. De bodem van de pannen kwam al snel in zicht.
Tevreden en voldaan werd de dag afgesloten en werden er al weer voorzichtig plannen gesmeed voor een nieuwe samenwerkdag. Wij kijken hier naar uit! We willen alle vrijwilligers van natuurwerkgroep EnHOe en Ecozone Glanerbrug enorm bedanken voor de gezelligheid, het enthousiasme, de mooie verhalen en het harde werken. De Ecozone is dankzij jullie weer een stuk mooier geworden.
Later op de dag bij de laatste rondgang stond menig takkenril al volop in de belangstelling. Zo waren de roodborst, winterkoning en de merel al in de stapels aanwezig voor de eerste keuze in schuil- of nestelplek.
Binnenkort zullen we de wildcamera in het zuidelijke deel ophangen om te kijken welke dieren er nog meer gebruik maken van het door ons aangepakte deel Ecozone.
Een goede afsluiting van het seizoen gewenst. Misschien tot op de kapavond en hopelijk tot volgend jaar bij de volgende editie van de samenwerkdag!

Met natuurvriendelijke groet,
Coördinatoren Natuurwerkgroep Ecozone Glanerbrug
Meer foto's van deze werkdag zijn te vinden op de website van Enhoe