door Hevida Bayrak, maatschappelijke stagiair


Onze eerste stage dag was op 10 oktober.
Die dag was niet een verplichte dag, maar het leek mijn vriendin, Heather, en ik toch wel leuk om er toch heen te gaan. Het was in Duitsland op het “Witte Venn”.
Aangezien het net wat te ver was om te fietsen, hadden we geregeld dat de moeder van Heather ons zou brengen.
Om 9.10 kwamen we daar aan en zagen al meteen dat er al een groepje vrijwilligers was op de plaats van afspraak. Niet lang daarna kwamen de Duitse vrijwilligers ook.


Rond half 10 vertrokken we naar de plek waar we aan de slag gingen. We reden een klein stukje tot de opening van een klein bos. Daar kregen we instructies over de gereedschappen. Lopend door het bos kwamen we op een soort open plek van moerassige heide met kleine tot middelgrote bomen. Onze opdracht was dan ook om de bomen om te zagen. Er was een plek, bij een groepje bomen, waar we de omgezaagde bomen heen moesten slepen. We kregen ook een kniptang die we alleen op een bepaalde manier mochten dragen. Met de kniptang kon je takken afknippen. Zo kon je het jezelf of je metgezel makkelijker maken bij het zagen (en het was ook leuk om het te doen ).
We kozen voor het gemak eerst voor de wat kleinere bomen en gingen langzamerhand over tot de iets dikkere.
We waren al best goed bezig toen de pauze begon. We verzamelde ons op een droog stuk grond dichtbij het begin van de Heide en gingen zitten op krukjes of vuilniszakken. De tweede helft begon goed, maar rond 12 uur begonnen we onze kracht te verliezen. Gelukkig waren de jongens er om ons te helpen. Zij zaagden en wij knipten. Aan het einde was er nog een kom soep.

Pauze in het Witte Venn
Pauze in het Witte Venn
Hevida, Heather en Bram
Hevida, Heather en Bram


Aanvulling door Erik Rolevink:
Deze internationale werkdag was georganiseerd door de Naturschutzbund (NABU) uit Bocholt. Samen waren wij met 40 vrijwilligers aan het werk. Dit keer waren wij dus de gasten en gasten mogen eigenlijk niet klagen, zegt men.
Maar het was duidelijk: de NABU groep werkt met motorzagen! Dus veel lawaai in de natuur.
Het schiet zo wel beter op, zeggen ze zelf. De Duitsers hebben niet zo veel vrijwilligers als wij en ze werken in veel groter gebied, bijna zo groot als de hele provincie Overijssel. Dus dan zijn motorzagen misschien handig. Wij hebben gelukkig wel heel veel helpende handjes. Wij kunnen dus gerust zonder lawaai in de natuur werken. Op de komende zaterdagen zal het daarom ook lekker rustig blijven!
Nog een laatste opmerking: Op de komende dagen die EnHOe organiseert kunnen er als regel ook geen honden meegenomen worden!