door: Erik Mateman


Hallo EnHOe-ers,

Ik ben Erik, veertien jaar jong, en ik doe mee met EnHOe op de zaterdag werkdagen voor mijn Maatschappelijke stage. Ook de vorige keer was ik erbij. Hier een kort verslag van die dag.

Zaterdag 3 december, vandaag is weer een stagedag, ditmaal in het Buurserzand. Ik kijk naar buiten en zie dat het gevroren heeft. Maar toch vol goede moed stap ik in de auto op weg naar de verzamelplaats. Na ongeveer een kwartiertje rijden komen we aan bij de parkeerplaats. Er staan al veel auto’s geparkeerd, en de opkomst is redelijk groot.
Na een kleine wandeltocht van een paar minuten, gaan we het veld in. Na een korte uitleg gaan we aan het werk. De opdracht luidt: verwijder de dennen en opslag van het heideveld. Gelukkig voor ons zijn kniptang, zaag of schop overbodig want een andere groep heeft al alle boompjes al omgezaagd. Met ongeveer dertig man slepen we de dennen en boompjes naar de rand van de heide, en creëren we een mooie wal bij de scheiding van bos en heide.

Langzamerhand komen we steeds verder van de rand af, en daarom beginnen we met een systeem waarmee we minder ver hoeven te lopen. Door meerdere stapels te maken met takken, en mensen die de takken van stapel naar stapel slepen, hoef je minder ver te lopen. Dit deden we een paar keer, en zo werd het veld steeds minder groen.

 

Na de koffiepauze waren we al zo ver dat we de takken onder grote bomen begonnen te plaatsen omdat de rand van het veld te ver lopen was. Het nadeel van het tweede deel van de dag was, dat het gras hoger werd naarmate we verder kwamen. Mijn broek was na een half uurtje werken doorweekt door de dauw, en dat liep natuurlijk niet zo lekker.

Na het werken, gelukkig met mooi weer, begaven we ons tevreden met ons verrichte werkt terug naar de parkeerplaats. Hier wachtte hete soep op ons en konden we even warm worden.

 

Als afsluiting van de dag namen we ook nog afscheid van Hans Gronert. De boswachter van Natuurmonumenten die veel met EnHOe samen heeft gewerkt. Hij is overgeplaatst naar een ander gebied, en met een cadeautje en twee speeches namen we afscheid van hem.

 

Ik vond het, ondanks de kou, een geslaagde dag, en vond het weer erg gezellig.

 

Erik Mateman, Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat