door: Lucas Moleman (MaS’er)

 

 
 
Waar zijn we geweest?
We zijn naar de Duivelshof geweest, een natuurgebied dat tussen De Lutte en Losser ligt en bekend staat om haar mooie heide, grasland en bos. De Duivelshof bevat veel bijzondere planten en dieren waaronder de sleutelbloem, de beenbreek, reeën en steenmarters. Dit is ook een van de redenen dat het gebied goed moet onderhouden worden en je bepaalde gedeeltes niet mag betreden. Het gebied van 177 hectare ligt bijna tegen de rand van Duitsland. Je kon op onze werklocatie al bijna de Duitse grens zien.

 

Wat hebben we gedaan?
Het gebied heeft een grote hoeveelheid aan dominante kleine bomen en grote berken waarvan er al erg veel in het gebied staan. Om te voorkomen dat het gebied volgroeit met die bomen moet er om de zoveel tijd er wat weg gehaald worden zodat het unieke gebied niet veranderd in een overwoekerd bos. Dit werd door de meeste vrijwilligers gedaan. Ook was er een hele grote boom door de recente zware storm op een pad van een wandelroute gevallen. Die was in stukken gezaagd en van de weg geruimd door een apart groepje vrijwilligers en MAS'ers. Om het gebied te ‘snoeien’ gebruikten we  ruwe zagen en (grote) tuinscharen. Soms als er een hele dikke tak was of boomstam moest er soms ook een gebogen trekzaag gebruikt worden.

 

Hoe verliep de werkdag?
De werkdag verliep goed! Er hing een goede sfeer, de mensen waren enthousiast en er werd hard gewerkt! Er werden hier en daar grapjes gemaakt en soms was het niet altijd even serieus maar uiteindelijk wist iedereen wel wat hij/zij moest doen en kon je lekker aan het werk. Die dag was het bewolkt en was er een beetje wind, maar er was gelukkig geen regen gevallen. Er zijn ook geen gewonden gevallen door het gereedschap!

 

Wat vond ik ervan?
Ik vond deze dag leuk, uitdagend en leerzaam! Ik was zelf nog nooit in dat gedeelte van de Duivelshof geweest dus dat maakte het  voor mij. Ik vond het het leukste dat ik en de andere MAS'ers en vrijwilligers een grote boom om mochten zagen die op het wandelpad was gevallen. Toen ik de gigantische boom zag liggen dacht ik dat we die nooit weg konden halen maar uiteindelijk met samenwerking en doorwerken wisten we alsnog het pad vrij te maken! Het was ook leerzaam omdat ik kreeg te zien hoe je (bijv.) het beste een dikke tak kon doorzagen met een trekzaag of hoe je een inkeping kon maken bij een grote boom die omgezaagd moest worden. Over het algemeen ben ik blij dat ik was gekomen en zou ik graag nog een paar extra uren bij EnHOe willen doen!