door Lars Ringersma, maatschappelijk stagiair

Wie ben ik?
Ik ben Lars Ringersma (14) en zit op de middelbare school Kottenpark in 3 havo (3H3). Ik woon
samen met mijn zusje in 2 huizen. 1 van mijn vader en 1 van mijn moeder (gescheiden).

Wat hebben we gedaan?
We hebben in het Aamsveen bij poel 44 (een kikkerpoel) aan de noordoever alle bomen en struiken geknipt/gezaagd met zo’n 21 man. Daarna hebben we alle takken/bomen aan de zijkant gelegd als een natuurlijke wal, waardoor de bramen daar weer doorheen kunnen groeien.
Aan het eind van de dag kregen we een lekker soepje van Karel.
Waarom hebben we dit gedaan?
We hebben de bomen en struiken weg gehaald om 2 redenen.
De eerste reden is omdat de zon dan beter bij de poel kan en daarmee de poel verwarmt. De boomkikker houdt namelijk net zoals wij van een lekker warm bad met een zonnetje.
De tweede reden is omdat er dan minder bladeren in de poel vallen en de poel schoon blijft.
Ook groeien de bramen door de bomen die we aan de kant gelegd hebben en dus kan de boomkikker daar weer lekker zonnen.

Over de boomkikker
De boomkikker is een licht groene kleine (5 cm) kikker die met zijn zuignapjes aan het einde van zijn tenen in bomen kan klimmen. De boomkikker plant zich voort in een visvrije, zonnig gelegen en matig voedselrijke wateren met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie. Rond half april beginnen de kikkers (vooral op warme avonden) te roepen vanaf de oever van de poel. Dit kan doorgaan tot ongeveer eind mei. De boomkikker is een bedreigde diersoort en daarom is het belangrijk dat wij de omgeving van de boomkikker optimaal houden.

Wat vind ik van deze stage?
Ik heb geen spijt dat ik deze stage gekozen heb omdat je lekker aan het werk bent en dat vind ik veel fijner dan saai op een kantoortje zitten.  Ik leer ook wel meer over de natuur bij deze stage en kom erachter dan de natuur rondom Enschede nog best groot en mooi is.