door: Ben Draaijers, met foto’s van Wilma de Hoog en Ben Draaijers
De vooruitzichten zijn niet al te gunstig, maar toch staat ’s morgens om 9 uur een flink aantal personen klaar bij het Buursermeertje om Natuurmonumenten (NM) een handje te helpen. Wat later arriveert nog een tweede groep Duitse natuurvrienden, waarmee het totaal 69 personen komt: leden van EnHOe, Partij voor de Dieren, Junior Rangers van Landschap Overijssel, de Duitse Naturschutz Bund uit Bocholt, de Duitse Biologische Station Zwillbrock en enkelen die zich spontaan hebben gemeld.
Boswachter Rob Meulenbroek van NM geeft uitleg. De klus bestaat uit het rooien van een bosje bij het Buursermeertje, vrijmaken van een 800 m lang pad en opslag verwijderen van enkele veldjes. Dit alles vooral om beter zicht te krijgen op de heide en op het meertje. (Overigens is het meertje nu weer een meer, geen modderpoeltje zoals afgelopen zomer.)
In groepen wordt daarna op verschillende plekken langs het pad gewerkt. De werkzaamheden vorderen goed. Van sommige struiken is moeilijk te zien welke soort het is, of deze wel of niet weggehaald moeten worden. Een groep wordt daarom door de boswachter aan het werk gezet op een stuk heide om de berken te verwijderen (een berk herkennen we toch beter). Aan het eind van deze werkdag blijkt dat veel werk is verzet, het pad is grotendeels vrij, het zicht op de heide is terug. Toch blijft er werk liggen, het pad is ook wel erg lang… (Een andere keer verder of door een andere groep?)
Tijdens de pauze en bij de afsluiting rond 1 uur ’s middags wordt gekletst en bijgepraat. Velen willen nog eens terugkomen, ook onze Duitse gasten. En niet alleen om de soep.
Als ook het gereedschap weer verzameld, geteld en schoongemaakt is, gaan we naar huis. Op de terugweg komen we twee journalisten tegen. Gelukkig kon de boswachter hen nog te woord staan. Zie link naar interview