door: Bart Jansen

Als start van het seizoen van EnHOe voor de zaterdagochtenden was gekozen voor het Kristalbad, vlak bij de uitkijktoren aan de Enschedese kant. Aan het wandelpad ligt een strook van opkomende struiken en bomen en dit is in beheer bij Landschap Overijssel. Opdracht was om steeds een blok van ongeveer 7 meter breed en 5 meter diep vrij te maken van de opgeschoten elzen. De elzen waren opgegroeid tot flinke grote bomen, die wij met de hand mochten wegzagen. Op deze eerste zaterdagochtend waren toch nog zo’n 12 vrijwilligers op komen dagen op deze bewolkte dag met dreiging van een regenbuitje. Achteraf viel het gelukkig mee met de regen (slechts een klein miezerig buitje tijdens de pauze). De aanwezigen hadden zich in vijf groepen verdeeld, die verantwoordelijk waren om een blok vrij te zetten van de opslag. Na 5 meter het bos in gewerkt te hebben kwamen we aan bij de meidoorn en de sleedoorn en hier en daar een hazelaar, die we mochten laten staan.
Bij één blok is niet verder gewerkt omdat het groepje van vrijwilligers een veldje van de Japanse Duizendknoop (de Fallopia) ontdekt had. Het leek ons handig om op dat deel niet alle bomen weg te halen want dan zou de Fallopia teveel licht krijgen om verder uit te groeien.


EnHOe bord hangt aan bord voor fietsknooppunten   Gezamenlijk een Els op een ril leggen   Rillen langs het pad op het Kristalbad
Het gekapte hout mocht in een ril op de strook gras naast het wandelpad gelegd worden, zodat later het Landschap dit door de houtversnipperaar kan halen en mee kan nemen. Daar zullen zij nog veel werk aan hebben want het waren hoog opgebouwde rillen van elzen en dergelijke.
Na de pauze konden we noordwaarts het wandelpad oplopen over het bruggetje van de Elsbeek om daar ook enkele blokken vrij te maken en daar waren de elzen en enkele dennenbomen nog veel grote en dikker. Gelukkig konden wij als ervaren medewerkers dit wel aan en ook die bomen gingen eraan. Uitgewerkt en enigszins vermoeid konden we daarna lekker genieten van de warme vegetarische tomatensoep van Karel Roeloffzen.