door: Wim Buursen

De donderdaggroep is tot nu toe voornamelijk bezig geweest met het bestrijden van Amerikaanse vogelkers en Reuzenbalsemien op Hof Espelo. Eén werkochtend viel wat in de regen, maar op de andere donderdagen is veel werk verricht. We merken ook dat het opschonen van deze exoten op Hof Espelo steeds minder werk kost.
Er is duidelijk resultaat te zien van ons werk in voorgaande jaren. We hebben een gezellige club van werklustige vrijwilligers. Doorgaans zijn we met 12-15 mensen.

Op 26 augustus zijn we begonnen met werk bij het Lonnekermeer. Deels gaat het om 'nazorg' van de Amerikaanse vogelkers op een terrein dat voorheen werd gebruikt als trainingsterrein voor honden, op de hoek van de Noordweg en de Smeenkweg. Enkele jaren geleden is het aangekocht door Landschap Overijssel en daarmee is het niet langer een particulier 'eiland' midden in Overijssels Landschap gebied. Vorig jaar hebben we daar al (veelal grote) vogelkers bomen omgezaagd. Er zal echter nog jaren nazorg nodig zijn om vogelkers op dat terrein onder controle te krijgen.

Daarnaast heeft Alexander, de beheerder, ons gevraagd om ook een aantal 'stroken' vogelkers langs zandwegen voor een eerste keer aan te pakken in dit gebied (zogenaamd 'randbeheer'). Het gaat om de Hartjesbosweg, Smeenkweg en de Veldscholteweg. Daar zijn we 26 augustus al een eind mee gekomen.

Wat op de wal langs de Hartjesbosweg veel jonge scheuten leken, bleken veelal nieuwe stengels, uitgelopen uit achtergebleven dikke ondergrondse wortels. Kennelijk is er ooit eerder met een bosmaaier over die wal gegaan? Nu is er zoveel mogelijk uitgegraven en dat was pittig werk! Gelukkig hadden we een ervaren ploeg van bikkels bijeen! Maar er was ook tijd en aandacht voor vluchtende jonge kikkertjes en padjes en het zou Mieke niet zijn die een salamandertje scoorde! (zie foto).

Een salamander op de hand van een deelnemer