door: Annelies Buyvoets

Verslag vrijdaggroep Usselerveen

Sinds oktober van dit jaar zijn we vogelkers aan het verwijderen in het Usselerveen, waar we eerder dit jaar de hei al vrij hebben gemaakt van dennetjes en berkjes in verband met het vernatten van dit gebied.
Het gebied waar men in het verleden alleen met laarzen doorheen liep is in de afgelopen jaren sterk verdroogd. Er gaan verhalen rond in onze groep dat men er vroeger geschaatst heeft op de zogenoemde eendenplas.

Het verwijderen van een stuk berkenbos en dennetjes geeft de natte heide in dit gebied weer de ruimte om te ontwikkelen en uit te breiden. Dit alles doen we voor behoud van de klokjesgentiaan, het heideblauwtje en de heikikker.
Het verwijderen van de vogelkers aan de randen was een immense klus maar we zijn bijna klaar en er is veel ruimte gekomen voor andere bomen en struiken. We zijn zelfs al begonnen met nieuwe aanplant van beukjes die de groei van de vogelkers moeten gaan tegenhouden!Met mist en nevel en een opkomende zon is het een prachtig gebied om te mogen werken en we genieten elke keer volop, zelfs als het af en toe regent. Verder heb ik van horen zeggen dat onze groep veel vrouwelijke natuurwerkers heeft. Zou het kunnen zijn dat we daarom zo hard opschieten?? Wie weet??

Nog even en we zijn klaar met het verwijderen van de vogelkers in dit gebied en dan wacht ons nieuw werk in poelen, het Kristalbad, het Smalenbroek en het Hegeveld.