door: Rolf ter Stege

In het landgoed komen we naast veel dennetjes en berkjes op de heide ook nog andere verrassingen tegen zoals bijv. tot twee keer een schedel van waarschijnlijk een ree. Andere overblijfselen zijn niet gevonden. Zou de kop eraf gebeten zijn en de rest versleept? Misschien dat iemand daar een antwoord op weet.
Maar ook zaken die er totaal niet horen worden er gevonden, zoals ook in andere natuurgebieden.
Het is dan een soort schatkamer, maar dan van de verkeerde soort. Zo kwamen we het volgende tegen:Een flink stuk landbouwplastic, dat kennelijk als schuilplaats heeft gediend voor iemand die dakloos was. Dit inclusief chips-zakken en saladebakje, alsmede een houten paal om de boel enigszins overeind te houden. Een prettig onderdak zal het niet zijn geweest. (Ik denk even aan de vluchtelingen aan de Pools/Wit-Russische grens...).


Een uiteraard lege wijnfles van de Jumbo, met als tekst op de capsule: “door Jumbo speciaal voor u uitgekozen uit de beste wijnen”. Zou dus een lekkere wijn geweest zijn. Wie kent hem? Ook leuk, een ballon die daar zijn rustplaats heeft gevonden. Detail: Made in USA. Ik denk trouwens niet dat ie uit de USA is komen overwaaien. Verder nog de tekst: “Do not release outdoors or near electric power lines – may cause power outages".
Duidelijke taal dus, over natuur wordt met geen woord gerept. Het gaat allemaal de lucht in, maar komt uiteindelijk ook weer terug op aarde, en soms in de natuur. Zo zie je maar weer, de natuur zit vol met (ongewenste) verrassingen.
N.B. De gevonden spullen zijn verwijderd uit de natuur en naar de stort/glasbak gebracht.

Als wij dan klaar zijn met de werkzaamheden – voor die ochtend dan – is  er soms lekkere soep.
Met gas, en vol gas is de soep weer verwarmd tot de juiste temperatuur.
Er gaat dan ook niets boven iets warms nuttigen buiten in de kou.