door Bart Jansen

Voor de aftrap van de EnHOe-zaterdagen is dit jaar gekozen voor een werkdag op het Hegeveld aan de Broekheurnerweg in Buurse. Het is nu drie jaar geleden dat hier een bos stond met grote bomen. In 2019 is het grootste deel daarvan gekapt met als doel dat de heide weer terug zou komen. Dat is gelukt, want op veel plekken zie je weer jonge heideplantjes. De heide heeft wel veel last van de droogte, veel pollen zijn bruin en afgestorven. Maar gelukkig blijft er genoeg over en zitten er nog zaden in de bodem.
De opdracht was om de berkjes, braamstruiken en andere jonge boompjes met wortel en al met de spade te verwijderen. De aanwezige vrijwilligers gingen al spoedig aan het werk.We vonden ook een plantje dat we eerst niet thuis konden brengen, maar een van ons wist dat het ging om een inmiddels uitgebloeide Stekelbrem. Deze mochten we laten staan. 

Foto collage van het werk en de blauwe sprinkhaan die we aantroffen

Hoewel het gebied volledig uitgedroogd en uitgestorven leek was er toch nog dierlijk leven te vinden. Bijna onzichtbaar op de kale zandbodem zagen we een paar sprinkhanen rondscharrelen. Wanneer die opvlogen door onze voetstappen lieten ze zien waarom ze Blauwvleugelsprinkhaan heten. Gelukkig werd het deze dag niet heel erg heet, dus het was nog wel uit te houden op het Hegeveld. Uitgewerkt en enigszins vermoeid konden we daarna genieten van de warme en heerlijke vegetarische courgettesoep van Karel.