door: Rolf ter Stege

Met de woorden van Angela Merkel: “Wir schaffen das”, zijn we aan de tweedaagse klus wilgen knotten bij de Haarmühle begonnen. Anton had ladders geregeld uit het depot van Landschap Overijssel. Op vrijdag 9 februari zijn we, met regenachtig weer, dwars door een zuigende modderakker geploegd. Op een nog stevig stukje weide een partytent opgezet, zeil eraan vastgemaakt aan de windkant. Toch een stukje droge zekerheid gecreëerd. Langs een goed gevulde sloot hebben we een 11-tal flinke joekels onder handen genomen.  Wilma zei nog: "Dit is het echte werk", en zo is het. Het kostte moeite, maar met vereende zaagkracht is het uiteindelijk gelukt. Electric Anton zorgde voor het afzagen van de stompen. Herr Norbert  zorgde in de pauze voor belegde broodjes en die gingen er wel in.

Deelnemers verzameld onder een tent; deelnemers met gereedschap luisteren naar de instructies; bomen die geknot moeten worden

De tweede werkdag hebben we verplaatst naar de reservedag, dinsdag 13 februari. En dat was een goed idee, de weergoden lieten ons die dag niet in de steek, zelfs de zon liet zich regelmatig zien. Na nog een rij grote wilgen langs een akker te hebben mishandeld, waarbij Hennie als opzichter en veilgheidsman optrad ("Let op, niet hieronder door lopen, die tak  gaat zo vallen enz...") trokken we verderop naar de oever van Ahauser Aa. Hier staan elf wilgen met weliswaar flinke, maar niet enorme takken. Dit was mooi werk, niet te hoog, lekker zagen, klein maken, regelmatig een flink gekraak of een stevige plons in de beek, kortom genieten. En dat alles in de zon met een lekker windje. Tegen 12.30 uur was het werk klaar, en na nog een Erfrischung, aangevoerd door Norbert per trekker, konden we tevreden op weg naar huis.
Resultaat: 31 bomen behandeld. “Wir haben es geschafft.”
Aantal vrijwilligers: 28
Bis nächstes Jahr, bei der Haarmühle.
Mensen aan het werk; Vrijwilliger in de boom; Laadbak achter de tractor gevuld met drinken