door: Wilbert Kallenberg

“Het Roode Veld”, “Raederveld”, “Roderveld”. Er zijn diverse benamingen van het gebied waar we de Natuurwerkochtend hadden. Tegenwoordig wordt de aanduiding Roderveld gebruikt.
Wat is dat roode of raeder of roder in dit verband? Rade betekent ontginning of open plaats; plek, waar bomen gerooid zijn. Het gaat dus niet om de kleur rood. Je vindt het terug in plaatsnamen als Herkenrade, Kerkrade, Wanrooi, St. Oedenrode, Brederode, Roden en ook Venray. En Rossum is dat afkomstig van Rothem, rooien en heim, plaats?
En als dan tegenwoordig de vergrotende trap roder wordt gebruikt, dan ga je haast denken aan niet zomaar een beetje bomen rooien, maar bomen rooien tot je zo ongeveer over de rooie gaat.
Ook aan ons was de taak bomen, nou ja, boompjes, te rooien, daarmee naadloos aansluitend bij de naam van de werklocatie.

Vrijwillders krijgen instructie; Vrijwilligers bij ril

Over de rooie gingen we niet, maar we wisten wel een, al nader bijkomend zich alsmaar verdichtend, legioen van kale berkjes weg te vagen. En dat met in ons gezichtsveld een liefelijke veldplas, omzoomd door kleurrijk herfstbos, met rode tinten in het palet.
Nadat Marcel Meenhuis ons vooraf al prima had uitgelegd wat de bedoeling was, nam hij ons aan het eind van de pauze mee naar de werkzaamheden van het Waterschap om de Roelinksbeek te verontdiepen.

Vrijwillders met kluit van boom; Vrijwilligers aan het werk
Karin liet ons het vrij gave gebit van een aan zijn einde gekomen ree zien, waarna wij onze tanden weer konden zetten in het trekken aan, het uitspitten van en sjouwen met berkjes.

V20241116 Pauze
Al dan niet met rode konen van de inspanningen genoten we tenslotte van de rode soep en heerlijke broodjes, ons in het  Roderveld aangeboden door Natuurmonumenten.